ΑΘΗΝΑ
14:15
|
28.11.2021
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, από την Τρίπολη, επιβεβαίωσε ότι μια ένοπλη ομάδα ανάγκασε τους πάντες να φύγουν από το δικαστήριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία πρόγευση των πιθανών προβλημάτων που θα εκδηλωθούν κατά την διεξαγωγή των επικείμενων προεδρικών εκλογών της 24ης Δεκέμβρη (πλην απροόπτου) στη Λιβύη πήραν σήμερα οι “παροικούντες την Ιερουσαλήμ”.

Ο Χάλεντ αλ Ζαΐντι, δικηγόρος του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, δευτερότοκος γιος του ανατραπέντος και δολοφονηθέντος προέδρου Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε απόψε ότι ένοπλοι τον εμπόδισαν να καταθέσει έφεση για τον αποκλεισμό του πελάτη του από τις προεδρικές εκλογές. Το γεγονός,δίχως άλλο, εντείνει τους φόβους για αναταραχές κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Λιβύη.

Με το πιστόλι στον κρόταφο εμπόδισαν τον δικηγόρο του δευτερότοκου γιου του Καντάφι να ασκήσει έφεση στην απόρριψη της αίτησης για συμμετοχή στις εκλογές.

Οι διαφωνίες για διάφορα ζητήματα, όπως για το ποιοί δικαιούνται να θέσουν υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, απειλούν να εκτροχιάσουν τη διαδικασία, στόχος της οποίας είναι να μπει ένα τέλος στο χάος που επικράτησε επί μια δεκαετία, μετά την επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους που επέφερε την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.

Οι παρεμβάσεις ενόπλων από τις (έως πρότινος εμπόλεμες) πλευρές στη Λιβύη αναμένεται να υπονομεύσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη στη διεξαγωγή των εκλογών.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης η εκλογική επιτροπή απέρριψε την υποψηφιότητα του Σαΐφ αλ Ισλάμ και 24 άλλων προσώπων από τους συνολικά 98 που κατέθεσαν φακέλους για να διεκδικήσουν την ψήφο των Λίβυων στις εκλογές.

Ωστόσο τον τελευταίο λόγο για την οριστικοποίηση των υποψηφιοτήτων θα έχουν τα δικαστήρια, όπως διαβεβαίωσαν η επιτροπή και ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Γιαν Κούμπις.

Ο δικηγόρος Χάλεντ αλ Ζαΐντι ανέφερε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν στο δικαστήριο της πόλης Σέμπχα, όπου βρίσκεται το ένα από τα μόλις τρία κέντρα που δέχονταν φακέλους των υποψηφίων. Οι ένοπλοι τον εμπόδισαν να καταθέσει την έφεση του πελάτη του για να μην αποκλειστεί από τις εκλογές. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, από την Τρίπολη, επιβεβαίωσε ότι μια ένοπλη ομάδα ανάγκασε τους πάντες να φύγουν από το δικαστήριο.

Η Σέμπχα ελέγχεται από μια ομάδα που συνεργάζεται με τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό του Χαλίφα Χάφταρ, ενός από τους κυριότερους υποψηφίους στις εκλογές.

Η υποψηφιότητα του Σαΐφ αλ Ισλάμ απορρίφθηκε επειδή το 2015 καταδικάστηκε ερήμην από δικαστήριο της Τρίπολης για εγκλήματα πολέμου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΗΒ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απαγορεύει το σεξ σε ανάπηρο που δεν κατανοεί την έννοια της συναίνεσης

Το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε το δικαίωμα της ερωτικής συνεύρεσης σε ανάπηρο άνδρα, στη λογική ότι ο τελευταίος δεν κατανοεί την έννοια της συναίνεσης.
ΣΥΝΑΦΗ

Κουτσούμπας: Η δήθεν «πράσινη μετάβαση» εκτοξεύει την τιμή της ενέργειας

Μήνυμα ΥΠΕΞ για την Ημέρα της Μεσογείου

Βουλεύτρια πήγε με ποδήλατο στο νοσοκομείο για να γεννήσει για δεύτερη φορά

Κοινό άρθρο Δένδια, Μπορέλ και Ουρπιλάινεν για την ισότητα των φύλων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα