ΑΘΗΝΑ
20:16
|
25.09.2022
Οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν κάθισαν στο τραπέζι μετά από τη μεσολάβηση του Πούτιν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατευναστική επίδραση είχε για μία ακόμη φορά η παρέμβαση της ρωσικής κυβέρνησης στην όξυνση των σχέσεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν απόψε, σε μια σπάνια συνάντησή τους στη Ρωσία, να χαμηλώσουν τις εντάσεις και να επιλύσουν τις διαφορές τους, μετά τον πόλεμο του 2020.

Στις συνομιλίες που είχαν οι δύο ηγέτες, υπό την αιγίδα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Σότσι, συμφώνησαν κυρίως να εργαστούν για να οριοθετήσουν τα κοινά σύνορά τους και να αποκαταστήσουν τις οδικές συνδέσεις.

«Συμφωνήσαμε σε ορισμένα θέματα που, κατ’ εμέ, είναι βασικής σημασίας» ανέφερε ο Πούτιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, χαιρετίζοντας τις «εποικοδομητικές» συνομιλίες, όπως τις χαρακτήρισε. «Το πρώτο θέμα είναι η δημιουργία, μέχρι τα τέλη του έτους, ενός μηχανισμού για την οριοθέτηση και τη σήμανση των συνόρων μεταξύ των δύο κρατών», πρόσθεσε.

Πολεμικές συγκρούσεις μόλις πριν 15 μέρες…

Μετά την εκεχειρία, τον Νοέμβριο του 2020, έχουν σημειωθεί πολλά βίαια επεισόδια στη μεθόριο των δύο χωρών. Πριν από δύο εβδομάδες, σκοτώθηκαν έξι Αρμένιοι και επτά Αζέροι στρατιώτες σε ανταλλαγή πυρών. Το Γερεβάν κατηγορεί τη γειτονική χώρα για καταδρομικές επιθέσεις στο έδαφός του.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν επίσης να ξανανοίξουν «τους διαδρόμους μεταφορών» μεταξύ τους, τόσο τη σιδηροδρομική γραμμή όσο και τους οδικούς άξονες.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση των τριών χωρών δεν δίνεται καμία αναφορά στην επιστροφή των αιχμαλώτων πολέμου.

Νέο ραντεβού στη Μόσχα

Εκπρόσωποι των τριών χωρών θα συναντηθούν ξανά την επόμενη εβδομάδα στη Μόσχα για να οριστικοποιήσουν την απόφαση.

Νωρίτερα, ο Πούτιν κάλεσε τους ομολόγους του «να αποκαταστήσουν τους δεσμούς» που τους ένωναν για αιώνες και «να τους αναπτύξουν». Ενθάρρυνε επίσης τους Αλίεφ και Πασινιάν να ξεκινήσουν άμεσες επαφές μεταξύ τους. «Όσο περισσότερες επαφές υπάρχουν, τόσο το καλύτερο», τόνισε.

Ο Αλίεφ εκτίμησε ότι οι συνομιλίες θα συμβάλουν ώστε να βελτιωθεί η ασφάλεια στον Καύκασο ενώ ο Πασινιάν είπε ότι στη συνάντηση αυτή «ξεκαθαρίστηκαν οι θέσεις» και φάνηκε ότι Γερεβάν και Μπακού «δεν έχουν διαφορές» σε ορισμένα ζητήματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τηλεκατευθυνόμενο σύστημα διάλυσης πλήθους στη Δυτική Όχθη

Υπογραφή πρωτοκόλλου για τον τερματισμό της σύγκρουσης Κιργιστάν-Τατζικιστάν

Ανοιχτή επιστολή Μαδούρο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Το Ιράν διαμαρτύρεται στον πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα