ΑΘΗΝΑ
12:55
|
26.04.2024
Οι ανησυχίες για νέα περιοριστικά μέτρα λόγω της αφρικανικής μετάλλαξης του ιού προκάλεσε πτώση των μετοχών στα Χρηματιστήρια αλλά και μείωση στις τιμές πετρελαίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ανησυχίες για πιθανή “εξασθένιση” της ανοσίας που παρέχουν τα υπάρχοντα εμβόλια λόγω της λεγόμενης αφρικανικής μετάλλαξης του covid-19 από την Μποτσουάνα και ο φόβος για νέα λοκντάουν ή περιορισμούς στις κινήσεις (και των εμβολιασμένων) πολιτών προκάλεσαν διεθνώς σημαντική πτώση στην αξία των μετοχών σε πολλά διεθνή Χρηματιστήρια, μεταξύ των οποίων και αυτά της Ευρώπης.

Μικρή πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια-Σε υψηλό 11 μηνών οι τράπεζες

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 266 μονάδες (-3,7%) κλείνοντας στις 7.044,03 μονάδες, τη χειρότερη επίδοσή του εδώ και επτά εβδομάδες. Μεγάλη πτώση κατέγραψε το ταξιδιωτικό πρακτορείο TUI (σχεδόν 10%), ενώ αεροπορικές εταιρείες όπως οι Wizz Air, easyJet και British Airways είδαν τις μετοχές τους να πέφτουν κατά περίπου 15% μετά την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών από τη Βρετανία στη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC40 έκλεισε στις 6.739,73 μονάδες, με απώλειες 336,14 μονάδων ή -4,75%, χάνοντας όλα τα κέρδη του από τις αρχές του μήνα. Αυτή ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από τις 18 Μαρτίου 2020, όταν είχε τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο λοκντάουν στη Γαλλία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 3,51%. Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται και οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, χάνοντας σχεδόν 10% σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η νέα παραλλαγή θα πλήξει τη ζήτηση του μαύρου χρυσού.

Το μόνο ευχάριστο: Υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου

Γύρω στις 18.00 η τιμή του αμερικανικού αργού WTI, παράδοσης Ιανουαρίου, υποχωρούσε κατά 11,30%, στα 69,53 δολάρια. Το Μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας, παράδοσης επίσης Ιανουαρίου, πωλείτο προς 73,81 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 10,23%.

Τόσο το Μπρεντ, όσο και το WTI επανήλθαν έτσι στις τιμές που κατέγραφαν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

«Το πετρέλαιο υποχωρεί λόγω των ανησυχιών που εκφράζονται για τη νέα παραλλαγή» του ιού SARS-CoV-2, συνόψισε ο αναλυτής της Oanda, Κρεγκ Έρλαμ.

Αυτή η νέα παραλλαγή, που προς το παρόν αποκαλείται B.1.1529, εντοπίστηκε στη νότια Αφρική και οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι ίσως είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες. Σε αυτό το στάδιο είναι άγνωστο αν τα διαθέσιμα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντί της.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αποφασίσει να αναστείλουν τις πτήσεις από χώρες της νότιας Αφρικής ενώ άλλες, όπως η Ιαπωνία, θα βάζουν σε καραντίνα τους ταξιδιώτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα