Προς το παρόν είναι πιο πολλά είναι τα ερωτήματα από τις απαντήσεις σε ό,τι αφορά τη νέα αφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού που απόψε βαφτίστηκε από τον ΠΟΥ μετάλλαξη όμικρον, λέει ο γνωστός καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο Πανεπιστήμιο LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Ωστόσο, σε αποψινή ανάρτηση που έκανε στο λογαριασμό του στο Facebook επισημαίνει πως μπορούμε να παραμένουμε αισιόδοξοι σε ό, τι αφορά τη νέα μετάλλαξη γιατί «οι εμβολιασμένοι άνθρωποι που κόλλησαν δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα».
Παρατηρεί πως έχουμε 50 συνολικά μεταλλάξεις στη νέα παραλλαγή, 32 εκ των οποίων στην πρωτεΐνη ακίδα. «Επομένως έχουμε διπλάσιο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα» αναφέρει προσθέτοντας πως ακόμη δεν γνωρίζουμε με σιγουριά εάν η συγκεκριμένη είναι πιο μεταδοτική από την Δέλτα.
Εκτιμά πως τις επόμενες εβδομάδες θα ξέρουμε αν η διασπορά της νέας παραλλαγής είναι μεγαλύτερη ή όχι και πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλιά όσον αφορά την αποτροπή σοβαρής λοίμωξης και νοσηλειών.
Τονίζει πως επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε εάν έχει επιπτώσεις η νέα παραλλαγή στην κλινική εικόνα της λοίμωξης.
Επισημαίνει πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα ανίχνευσης με τα τωρινά rapid test, ενώ αναφερόμενος στα εργαστηριακά μοριακά τεστ σημειώνει πως αυτά τροποποιούνται πολύ εύκολα από τη στιγμή πού έχουμε γνώση της γενετικής αλληλουχίας.
Στην ερώτηση εάν η νέα μετάλλαξη θα έχει επιπτώσεις θα έχει στις τωρινές φαρμακευτικές παρεμβάσεις, απαντά πως ακόμη δεν έχουμε προφανώς μελέτες ώστε να έχουμε εικόνα για το εάν επηρεάζονται τα εμβόλια. Τονίζει ωστόσο ότι «δεδομένου πως οι εμβολιασμένοι άνθρωποι που κόλλησαν δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα μπορούμε να μένουμε αισιόδοξοι». Και προσθέτει:
Από τα σημεία που βρίσκονται οι μεταλλάξεις στην νέα παραλλαγή, μπορούμε να υποθέσουμε πως ίσως να υπάρξει κάποια μείωση της αποτελεσματικότητας των μονοκλωνικών αντισωμάτων αλλά δεν έχουμε ακόμα περαιτέρω στοιχεία. Και να μην ξεχνάμε, πως για την ώρα, η παραλλαγή έχει ταυτοποιηθεί σε λιγότερους από 100 ανθρώπους.