ΑΘΗΝΑ
21:39
|
26.04.2024
Το πρώτο τουρκικής κατασκευής ελικόπτερο με αμερικανο-βρετανικό κινητήρα αναμένεται στη Μανίλα τον Δεκέμβριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν είναι μόνον τα μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη Μπαϊρακτάρ που εξάγει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες. Πλέον ξεκινά και τις εξαγωγές στρατιωτικών ελικοπτέρων που κατασκευάζονται στην Τουρκία αλλά πετούν με αμερικανο-βρετανικό κινητήρα.

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ, οι Φιλιππίνες έχουν ήδη παραγγείλει έξι τουρκικής κατασκευής στρατιωτικά ελικόπτερα τύπου Τ129 (ΑΤΑΚ) συνολικής αξίας 280 εκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων το πρώτο αναμένεται στη Μανίλα μέσα στον ερχόμενο Δεκέμβρη.

Τα τουρκικά στρατιωτικά ελικόπτερα Τ129 είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από τις «Τουρκικές Αεροδιαστημικές Βιομηχανίες» (ΤΑΙ). Ωστόσο στην ουσία δεν είναι αμιγώς τουρκικής κατασκευής καθώς οι κινητήρες τους είναι αποτέλεσμα αμερικανοβρετανικής κοινοπραξίας ανάμεσα στην αμερικανική Ηoneywell και τη βρετανική Rolls Royce.

Οι Φιλιππίνες είναι η πρώτη χώρα εξαγωγής τους και η πώλησή τους είχε αποφασιστεί το Δεκέμβρη του 2018 με συμφωνία που είχε υπογράψει ο Φιλιππινέζος υπουργός Άμυνας Δελφίν Λορενζάνα με τον Τούρκο ομόλογό του, Χολουσί Ακάρ.

Ως τώρα έχουν φτιαχτεί περίπου 60 τουρκικά στρατιωτικά ελικόπτερα με αμερικανο-βρετανικούς κινητήρες και χρησιμοποιούνται από τη χωροφυλακή και το στρατό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα