ΑΘΗΝΑ
03:43
|
27.04.2024
Ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι μια ομάδα Ουκρανών και Ρώσων σχεδίαζε πραξικόπημα εναντίον του στις αρχές Δεκεμβρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ισχυρίστηκε σήμερα Παρασκευή (26/11) ότι μια ομάδα Ουκρανών και Ρώσων σχεδίαζε πραξικόπημα εναντίον του στις αρχές Δεκεμβρίου.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Ζελένσκι είπε ότι το πραξικόπημα σχεδιαζόταν για την 1η ή 2η Δεκεμβρίου και πως οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν στην κατοχή τους ηχογραφημένες συνομιλίες Ουκρανών και Ρώσων συνωμοτών που συζητούσαν το σχέδιο.

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν και Ρώσοι, που προσπαθούσαν να παρασύρουν τον Ουκρανό μεγιστάνα Ρινάτ Αχμέτοφ να συμμετάσχει στο πραξικόπημα.

«Έχουμε προκλήσεις όχι μόνο από τη Ρωσική Ομοσπονδία και πιθανή κλιμάκωση – έχουμε μεγάλες εσωτερικές προκλήσεις. Έλαβα πληροφορίες ότι θα γίνει πραξικόπημα στη χώρα μας στις 1-2 Δεκεμβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος αρνήθηκε να προβεί σε διευκρινήσεις όταν ρωτήθηκε αν το Κρεμλίνο ήταν πίσω από το επιχειρούμενο πραξικόπημα.

«Λυπάμαι δεν μπορώ να μιλήσω γι’αυτό», ήταν η ακριβής απάντηση στους δημοσιογράφους.

Το Κρεμλίνο απέρριψε τον ισχυρισμό του Ζελένσκι ότι η Ρωσία εμπλέκεται σε απόπειρα πραξικοπήματος στην Ουκρανία. «Η Ρωσία δεν είχε ποτέ σχέδια να λάβει μέρος. Γενικά, η Ρωσία δεν εμπλέκεται ποτέ σε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Παράλληλα, ο Ρινάτ Αχμέτοφ κατηγόρησε τον Ζελένσκι, ότι διαδίδει ένα «απόλυτο ψέμα». «Οι πληροφορίες που δημοσιοποίησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με προσπάθειες να με εμπλέξουν σε κάποιο είδος πραξικοπήματος είναι ένα απόλυτο ψέμα», δήλωσε ο Αχμέτοφ προσθέτοντας: «Είμαι εξοργισμένος με τη διάδοση αυτού του ψεύδους, ανεξάρτητα από τα κίνητρα του προέδρου. Η θέση μου ήταν και θα είναι σαφής και οριστική: μια ανεξάρτητη, δημοκρατική και ενωμένη Ουκρανία με την Κριμαία και την περιοχή της πατρίδας μου, το Ντονμπάς. Οι πράξεις μου ανταποκρίνονται στα λόγια μου».

Οι δηλώσεις Ζελένσκι γίνονται στο φόντο της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, αλλά και εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τη στρατιωτική δραστηριότητα της Μόσχας στα ουκρανικά σύνορα, με τις ΗΠΑ να εξετάζουν το ενδεχόμενο κυρώσεων εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

«Δεν ξέρουμε ποιες είναι οι προθέσεις του Προέδρου [Βλαντιμίρ] Πούτιν, αλλά ξέρουμε τι έχει συμβεί στο παρελθόν», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Σενεγάλη την περασμένη εβδομάδα, αναφερόμενος στις ρωσικές στρατιωτικές εισβολές, αναγνωρισμένες ή μη, σε γειτονικές χώρες.

Πηγές: TASS, SkyNews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα