Ουρά χιλιομέτρων σχημάτισαν για ακόμη μια φορά εκατοντάδες πρόσφυγες από την Κεντρική Αμερική και την Αϊτή, καθώς συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στη νότια πολιτεία Τσιάπας (Chiapas) του Μεξικό, κοντά στα σύνορα με τη Γουατεμάλα, με σκοπό να εγκαταλείψουν τη χώρα και να κατευθυνθούν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, τουλάχιστον 1.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ξεκίνησαν να περπατούν προς το Μαπάστεπεκ (Mapastepec), που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα, προκειμένου να ενωθούν στη συνέχεια με μία άλλη ομάδα και να αναζητήσουν καταφύγιο σε περιοχές με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, καθώς στην Τσιάπας δεν τους παρασχέθηκαν οι βίζες που είχε υποχεθεί το Μεξικό και το κράτος δεν τους επέτρεψε ποτέ την μετακίνησή τους σε περιοχές με καλύτερο βιοτικό επίπεδο.
Σημειώνεται πως υπό την πίεση που δημιούργησε το ενδεχόμενο της ευρείας μετακίνησης του προσφυγικού πληθυσμού, το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης (Mexico’s National Migration Institute -INM) του Μεξικού ενεργοποιήθηκε μόλις την Πέμπτη, μεταφέροντας πρόσφυγες σε άλλα μέρη της χώρας, μετά από μήνες αναμονής στην πόλη της Ταπατσούλα (Tapachula) για την έγκριση των αιτημάτων παροχής ασύλου ή βίζας.
Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αποκλείστηκαν από τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να απομακρυνθούν από το Μεξικό και να κατευθυνθούν προς τις ΗΠΑ. «Πρέπει να εργαστούμε για να στηρίξουμε την οικογένειά μας και γι’ αυτό αποφασίσαμε να το κάνουμε αυτό, να φύγουμε με το τροχόσπιτο» ανέφερε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters πρόσφυγας από την Αϊτή, ο οποίος ταξίδευε με τη σύζυγό του και τα μέλη της οικογένειάς του.
Την ίδια ώρα ο φόβος της απέλασης παραμένει έντονος για πολλούς από τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι ενίοτε αρνούνται να δεχθούν κρατική βοήθεια για αυτόν τον λόγο. Κατά το ίδιο δημοσίευμα, νωρίτερα την Παρασκευή, η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας (Comisión Nacional de los Derechos Humanos – CNDH) δήλωσε ότι ανακάλυψε ότι πέρυσι τουλάχιστον τρεις αιτούντες άσυλο από την Αϊτή στο Μεξικό απελάθηκαν στη χώρα τους.