ΑΘΗΝΑ
09:12
|
23.04.2024
Στις 22.00 στην ΕΡΤ, η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου – Η διαδικασία και οι τελευταίες δηλώσεις πριν από την τηλεμαχία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Παύλος Χρηστίδης χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου συμμετέχουν απόψε στις 22.00 ώρα Ελλάδος στην πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των υποψηφίων για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.  Η τηλεμαχία των «5» θα διεξαχθεί στο στούντιο της ΕΡΤ στην Κατεχάκη. Ένα ντιμπέιτ καθοριστικής σημασίας στον δρόμο της εσωκομματικής αναμέτρησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, στις 5 Δεκεμβρίου.

Η διαδικασία

Οι πέντε υποψήφιοι θα δεχθούν ερωτήσεις από την παρουσιάστρια ειδήσεων της ΕΡΤ,  Ανδριάννα Παρασκευοπούλου, τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ, Παύλο Τσίμα, τον διευθυντή ενημέρωσης του Action24, Γιώργο Κουβαρά και τον αρχισυντάκτη της «Εφημερίδας των Συντακτών», Τάσο Παππά. Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί εάν οι υποψήφιοι θα δέχονται τις ερωτήσεις καθήμενοι ή όρθιοι. Το ντιμπέιτ θα διαρκέσει δύο ώρες και 20 λεπτά.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, κάθε ερώτηση που θα απευθύνουν οι δημοσιογράφοι με αλφαβητική σειρά στους πέντε υποψηφίους, θα διαρκεί 30 δευτερόλεπτα και κάθε απάντηση 90 δευτερόλεπτα. Οι έξι κύκλοι της τηλεμαχίας θα εξελιχθούν με ερωτήσεις για την:

1. Διαχείριση κρίσεων: Πανδημία και κράτος πρόνοιας – Οικονομική κρίση – Κλιματική αλλαγή – Ενεργειακή κρίση -Δημογραφικό.

2. Εξωτερική πολιτική: Εθνικά θέματα – Η σχέση με την Τουρκία – Μεταναστευτικό.

3. Τη θέση του ΚΙΝΑΛ στο πολιτικό σκηνικό – Πολιτική, εκλογική στρατηγική και συμμαχίες – Η σχέση με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Το μέλλον της παράταξης – Η ελληνική και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία – Η επόμενη μέρα.

4. Τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και τους Θεσμούς.

5. Μια ελεύθερη ερώτηση δημοσιογράφων εκτός θεματικού πλαισίου.

6. Μια ελεύθερη ερώτηση μεταξύ συνυποψηφίων.

Οι τρεις βασικές καινοτομίες

1. Οι καινοτομίες που συν-αποφασίστηκαν μεταξύ διεύθυνσης της ΕΡΤ και υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ είναι οι ακόλουθες:

2.Οι τρεις δημοσιογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα –δύο φορές στη διάρκεια της τηλεμαχίας να παρέμβουν στη ροή της διαδικασίας διατυπώνοντας διευκρινιστική ερώτηση, όποτε εκείνοι το επιλέξουν.

3.Στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας, ο κάθε υποψήφιος θα έχει τη δυνατότητα, εφόσον θέλει,  να σχολιάζει για 45 δευτερόλεπτα τις απαντήσεις των συνυποψηφίων του.

Οι τελευταίες δηλώσεις των υποψηφίων

Και οι έξι υποψήφιοι για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής συναντήθηκαν χθες στο Α’ Νεκροταφείο όπου τελέστηκε μνημόσυνο για τις 40 μέρες από τον θάνατο της πρώην προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά.

Την ίδια ώρα στη Χαριλάου Τρικούπη στην πρόσοψη του κτιρίου που στεγάζονται τα γραφεία του ΚΙΝΑΛ επέστρεψε ο «πράσινος ήλιος»» του ΠΑΣΟΚ. Ένα έργο που είχε ξεκινήσει η Φώφη Γεννηματά εγκρίνοντας τα σχέδια της αρχιτέκτονα και πρώην βουλευτού, και μέλος της Κ.Ε του ΚΙΝΑΛ, Νίκης Φούντα. Το «παρών» σε αυτήν την εκδήλωση έδωσαν οι Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης. Οι υποψήφιοι, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα περιοδεύουν στην Ελλάδα για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους και το όραμά τους για την επόμενη ημέρα της προοδευτικής παράταξης έκαναν δηλώσεις με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη.

Νίκος Ανδρουλάκης: «Για μένα δεν είναι μια όψιμη σημαία το ΠΑΣΟΚ και ο ήλιος, είναι μια σημαία που δεν εγκατέλειψα ποτέ, γιατί ήμουν πάντα στο χώρο μας. Η παράταξή μας πήρε κρίσιμες αποφάσεις σε πολύ δύσκολες στιγμές, άλλες ήταν πάρα πολύ σωστές και σε άλλες έγιναν λάθος χειρισμοί. Όμως πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Ούτε πίσω, ούτε προς το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε προς της Νέα Δημοκρατία. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και οι απαντήσεις να αφορούν το μέλλον».

Παύλος Γερουλάνος: «Οι εκλογές του Κινήματος Αλλαγής είναι το πρώτο βήμα για να δημιουργήσουμε πολιτικά κυρίαρχο αντιπολιτευτικό λόγο, οικοδομώντας πάνω στο κεκτημένο σοβαρής αντιπολίτευσης επί της αειμνήστου Προέδρου μας, Φώφης Γεννηματά και μετά κυβερνητικό πρόγραμμα που μπορεί να δημιουργήσει πλειοψηφικό ρεύμα και να πάει τη χώρα μπροστά. Η Αναγέννηση δείχνει το δρόμο».

Χάρης Καστανίδης: «Έχει ανάγκη ο τόπος τη δημοκρατική παράταξη, πρέπει να ξαναεμπιστευτούμε την πολιτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ που άλλαξε τη μοίρα της χώρας και των Ελλήνων, θα χρειαστεί η πατρίδα τους ώμους της δημοκρατικής παράταξης, γιατί, την περίοδο που ακολουθεί περί του τέλους του 2022, είναι πιθανό να βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες οικονομικές εξελίξεις, καθώς και πάλι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εκτροχιάσει τα δημοσιονομικά μεγέθη και ιδιαίτερα το δημόσιο χρέος, καθώς και τα ελλείμματα στο κεντρικό κράτος»

Ανδρέας Λοβέρδος: «Προσωπικά λέω και δηλώνω, δεν με νοιάζει τι ψήφισαν οι πολίτες το 2019, τι ψήφισαν στο δημοψήφισμα το 2015, στις δύο εκλογές, τι ψήφισαν το 2012. Έντεκα εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες καλούνται στην κάλπη. Γιατί δεν θέλουμε ένα μικρό ΚΙΝΑΛ, θέλουμε ένα μεγάλο κόμμα το οποίο θα παίζει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις».

Παύλος Χρηστίδης: «Το ΠΑΣΟΚ είναι η πιο ‘βαριά φανέλα’ της ελληνικής πολιτικής ζωής και έχει έλθει η ώρα να ‘ξαναπαίξει μπάλα’ έτσι όπως ακριβώς έπαιξε στα χρόνια που η Ελλάδα έζησε καλύτερες μέρες».

Γιώργος Παπανδρέου: «Τον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής θα τον εκλέξουμε όλοι εμείς. Δεν θα επιτρέψουμε να τον εκλέξουν παράγοντες άλλων κομμάτων. Δεν θα επιτρέψουμε να τον εκλέξουν συμφέροντα και κατεστημένα, που χωρίς ντροπή θέλουν να ελέγχουν τις ζωές μας, για να ικανοποιούν τα δικά τους συμφέροντα. Δεν θα επιτρέψουμε να επιβάλουν ένα μικρό και ελεγχόμενο κόμμα, συμπλήρωμα και δεκανίκι άλλων».

Την επόμενη Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, θα  ανοίξουν νωρίς το πρωί οι κάλπες και θα κλείσουν πιθανότατα στις 7 το απόγευμα. Υπενθυμίζεται πως θα στηθούν 840 κάλπες σε Ελλάδα και εξωτερικό. 813  θα είναι σε όλη την χώρα και 25 σε Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Σουηδία και Κύπρο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι «Σπαρτιάτες» και τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία

Στον Ε65 ο Μητσοτάκης, Καστελλόριζο και Ρόδο για τον Κασσελάκη

Σε Κουβέιτ και Κατάρ πάει ο Γεραπετρίτης

Αβάσιμες οι κατηγορίες του Ισραήλ κατά της UNRWA λέει ανεξάρτητη επιτροπή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα