ΑΘΗΝΑ
01:59
|
27.04.2024
Οι κρίσιμες συνομιλίες με το Ιράν για την επίτευξη μιας πυρηνικής συμφωνίας πρόκειται να επαναληφθούν στη Βιέννη μετά από πέντε μήνες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κρίσιμες συνομιλίες με το Ιράν για την επίτευξη μιας πυρηνικής συμφωνίας πρόκειται να επαναληφθούν στη Βιέννη μετά από πέντε μήνες.

Οι αξιωματούχοι θα συζητήσουν την πιθανή επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία του 2015, η οποία περιόρισε τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.

Μετά το 2018, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τις διαβουλεύσεις και επανέφερε τις κυρώσεις, το Ιράν φέρεται να έχει παραβιάσει ορισμένες από τις βασικές δεσμεύσεις του.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι πρόθυμος να άρει τις κυρώσεις, απαιτεί όμως από τη χώρα της Μέσης Ανατολής να κάνει το πρώτο βήμα. Εντωμεταξύ, το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα αφορά μόνο ειρηνικούς, ενεργειακούς, σκοπούς.

Δυτικοί διπλωμάτες έχουν προειδοποιήσει ότι «ο χρόνος τελειώνει» για τη διαπραγμάτευση μιας λύσης, λόγω των σημαντικών προόδων που έχει κάνει το Ιράν στο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του, το οποίο είναι ένας πιθανός δρόμος για την κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας

Το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως επιθυμεί την «παραδοχή της ενοχής» από τις ΗΠΑ, ζητώντας  την άμεση άρση όλων των αμερικανικών κυρώσεων, και μια «εγγύηση» ότι κανένας μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα εγκατέλειπε ξανά μονομερώς τη συμφωνία.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τζο Μπάιντεν για το Ιράν, Ρόμπερτ Μάλεϊ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των κυρώσεων που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ και επηρέασαν δυσμενώς την οικονομία του Ιράν.

Αλλά ο Μάλεϊ έχει επίσης προειδοποιήσει το Ιράν ότι το «παράθυρο για διαπραγματεύσεις… δεν θα είναι ανοιχτό για πάντα».

Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονυ Μπλίνκεν δήλωσε πως «κάθε επιλογή είναι στο τραπέζι» εάν το Ιράν δεν διαπραγματευτεί καλή τη πίστη και δεν βάλει το πυρηνικό του πρόγραμμα «πίσω στην αποθήκη».

ΠΗΓΗ: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα