ΑΘΗΝΑ
06:11
|
20.09.2024
Δικαστήριο του Μανχάταν θα εξετάσει εάν η 59χρονη Γκίλεν Μάξγουελ βοηθούσε τον δισεκατομμυριούχο να αποπλανεί ανήλικες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αρχίζει σήμερα στην Νέα Υόρκη η δίκη της Γκίλεν Μάξγουελ, πρώην συνεργάτιδας του Τζέφρι Επστάιν, ο οποίος προμήθευε για δεκαετίες την υψηλή κοινωνία των ΗΠΑ με ανήλικα κοριτσάκια και είχε βρεθεί πριν δύο χρόνια νεκρός στο κελί του.

Το δικαστήριο του Μανχάταν θα εξετάσει τις επόμενες έξι εβδομάδες εάν η 59χρονη βοηθούσε τον δισεκατομμυριούχο χρηματιστή να αποπλανεί ανήλικες, τροφοδοτώντας το δίκτυο παιδεραστίας του.

Ειδικότερα, η Μάξγουελ κατηγορείται ότι στρατολόγησε από το 1994 έως το 2004 κορίτσια που έγιναν αντικείμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από τον Έπστάιν, με τον οποίο διατηρούσε επί 30 χρόνια ερωτική, φιλική και επαγγελματική σχέση μέχρι τη σύλληψη και τη φερόμενη αυτοκτονία του.

Η Μάξγουελ, κόρη του άλλοτε μεγιστάνα του Τύπου Ρόμπερτ Μάξγουελ βρίσκεται στην φυλακή του Μπρούκλιν από το καλοκαίρι του 2020 και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Δηλώνει αθώα και για τα έξι κατηγορητήρια που αντιμετωπίζει, ενώ έχει καταγγέλλει τις συνθήκες κράτησής της, κάνοντας λόγο για «επιθέσεις εδώ και ενάμιση χρόνο, στέρηση ύπνου και σίτιση με χαλασμένο φαγητό».

Οι κατηγορίες βασίζονται σε τέσσερις μη κατονομαζόμενες ενάγουσες -ανάμεσα τους δύο γυναίκες που την εποχή των γεγονότων ήταν 14 και 15 ετών – που περιγράφουν πώς η Μάξγουελ τις προσέγγισε κοντά στο σχολείο τους ή στις εργασίες τους.

Στην συνέχεια, μετά το σινεμά και τα ψώνια «μεταξύ φιλενάδων», τα κορίτσια πείθονταν, με αντάλλαγμα λίγες εκατοντάδες δολάρια, να κάνουν μασάζ σε έναν ισχυρό Νεοϋορκέζο έτοιμο να εκτοξεύσει την καριέρα τους.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, η κατηγορούμενη συμμετείχε επίσης σε σεξουαλικές επιθέσεις μαζί με τον φίλο της, είτε στο σπίτι της στο Λονδίνο, είτε στο σπίτι του στο Μανχάταν, στη Φλόριντα και στο Νέο Μεξικό. Η ίδια δεν αναμένεται να πάρει τον λόγο κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Η υπεράσπισή της θα επικεντρωθεί στο γεγονός ότι οι κατηγορίες αφορούν γεγονότα που συνέβησαν πριν από περισσότερο από μία 20ετία και μία ψυχολόγος θα περιγράψει στο δικαστήριο το φαινόμενο των «ψευδών αναμνήσεων». Το βασικό επιχείρημα είναι ότι η Μάξγουελ δικάζεται στην θέση του βασικού πρωταγωνιστή της υπόθεσης.

Συγγενείς της προσέφυγαν στις 22 Νοεμβρίου στην Γενεύη στους ειδικούς της ομάδας εργασίας του ΟΗΕ για αυθαίρετη κράτηση καταγγέλλοντας παράλληλα «σοβαρές παραβιάσεις του υπερασπιστικού δικαιώματος» και «προσβλητική και εξευτελιστική μεταχείριση» στην φυλακή, όπου «κρατείται αδικαιολόγητα σε καθεστώς απομόνωσης εδώ και 500 ημέρες».

Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός πρίγκιπας Άντριου, φίλος του Επστάιν, είναι από τον Αύγουστο στόχος χωριστής αγωγής για σεξουαλικές επιθέσεις, που κατέθεσε η Βιρτζίνια Τζιούφρε. Αυτή θα εξεταστεί στο τέλος του 2022 ενώπιον αστικού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, αν και ο δεύτερος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ δεν διώκεται ποινικά και αρνείται τις κατηγορίες για γεγονότα που συνέβησαν κατά την περίοδο 2000-2002, όταν η Τζιούφρε ήταν ανήλικη.

Πηγές: Daily Mail, NPR

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Ιταλία: Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία Boris

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα