ΑΘΗΝΑ
12:33
|
21.01.2022
Η συνάντηση με τον κ. Γκρουσκό ήταν ο πρώτος σταθμός της επίσημης επίσκεψης του κ. Βαρβιτσιώτη στη ρωσική πρωτεύουσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας, αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα (Δευτέρα, 29/11) στη Μόσχα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντρ Γκρουσκό.

Η συνάντηση με τον κ. Γκρουσκό ήταν ο πρώτος σταθμός της επίσημης επίσκεψης του κ. Βαρβιτσιώτη στη ρωσική πρωτεύουσα, καθώς αύριο θα συμπροεδρεύσει στην Ολομέλεια της 13η Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Ρωσίας, μετά το τέλος της οποίας αναμένεται να υπογραφεί Πρωτόκολλο Συνεργασίας και μια σειρά από επιμέρους συμφωνίες.

Οι δύο πλευρές επισήμαναν την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων και της ενίσχυσης και της διευκόλυνσης των τουριστικών ροών. 

Στη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, με τον κ. Βαρβιτσιώτη να σημειώνει ότι σε μία περίοδο αυξημένης αστάθειας όπου η περιοχή μας και όλος ο κόσμος αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, η συνεργασία με τη Ρωσία καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική.

«Με τη Ρωσία μοιραζόμαστε ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία πρέπει να οικοδομήσουμε και να ενισχύσουμε τις διμερείς σχέσεις μας σε αμοιβαίου ενδιαφέροντος ζητήματα. Από πλευράς μας και όπου αυτό είναι δυνατόν είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση», ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ρώσο υφυπουργό, ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, σημειώνοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. 

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ του διαλόγου και του σεβασμού των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο υποστηρίζει ένθερμα η Ρωσία, αξίες που αμφισβητεί εμπράκτως η Τουρκία προχωρώντας σε μονομερείς και προκλητικές ενέργειες.

Ως προς τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την ανησυχία του για το σημερινό επίπεδο αυτών των σχέσεων. Επισήμανε ότι η Ελλάδα, αναγνωρίζει τον ρόλο της Ρωσίας στην αντιμετώπιση πολλών περιφερειακών ζητημάτων, αλλά και των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως το περιβάλλον. Υποστήριξε δε την ανάγκη διατήρησης του διαλόγου της Ε.Ε. με τη Ρωσία.  Έθεσε δε εκ νέου το θέμα του επαναπατρισμού των Αρχείων των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Ελλάδας, λέγοντας ότι αυτό θα αποτελεί μια κίνηση συμβολική και ουσιαστική στο πλαίσιο του ελληνορωσικού έτους Ιστορίας. 

Τέλος, ευχαρίστησε τη Ρωσία για την πολύτιμη συνδρομή της στις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου και εξέφρασε την επιθυμία για περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας σε αυτό το κρίσιμο και για τις δύο χώρες πεδίο, στο μέλλον.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νew York Times: Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν το φράγμα Τάμπκα στη Συρία

Διχασμένοι οι Σουηδοί για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Συντριπτικό προβάδισμα Λούλα στις δημοσκοπήσεις

Μπλίνκεν – Λαβρόφ σήμερα στη Γενεύη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα