ΑΘΗΝΑ
11:26
|
19.04.2024
Το έθνος της Καραϊβικής ετοιμάζεται για έναν εορτασμό που θα σηματοδοτήσει την ίδρυση μιας δημοκρατίας και την απομάκρυνση της βασίλισσας ως αρχηγού του κράτους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας πέταξε σήμερα (Δευτέρα 29 Νοεμβρίου) από το Λονδίνο με προορισμό τα Μπαρμπάντος καθώς το έθνος της Καραϊβικής ετοιμάζεται για έναν εορτασμό που θα σηματοδοτήσει την ίδρυση μιας δημοκρατίας και την απομάκρυνση της βασίλισσας ως αρχηγού του κράτους, διακόπτοντας αυτοκρατορικούς δεσμούς περίπου 400 ετών μετά την ημέρα που κατέπλευσαν αγγλικά πλοία στα νησιά.

Τα Μπαρμπάντος κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία το 1966, αλλά διατήρησαν τη βασίλισσα Ελισάβετ ως επίσημη ηγέτιδα της χώρας. Πλέον, η τελευταία θα αντικατασταθεί από έναν «πρόεδρο των Μπαρμπάντος» σε μια τελετή ορκωμοσίας που θα πραγματοποιηθεί την ημέρα που η χώρα θα γιορτάζει την επέτειο ανεξαρτησίας της (Τρίτη 30 Νοεμβρίου).

Η απόρριψη των τελευταίων υπολειμμάτων ενός αποικιακού συστήματος που κάποτε κάλυπτε σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία ή τις εμπορικές σχέσεις των Μπαρμπάντος.

Ο πρίγκιπας Κάρολος θα εκφωνήσει ομιλία λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, λέγοντας ότι μεγάλο μέρος της σχέσης μεταξύ των δύο εθνών θα παραμείνει αναλλοίωτο, συμπεριλαμβανομένων «των μυριάδων συνδέσεων μεταξύ των ανθρώπων των χωρών μας – μέσω των οποίων ρέει ο θαυμασμός και η στοργή, η συνεργασία και ευκαιρία».

Μπρίτζταουν, νησιά Μπαρμπάντος....

Δέον να σημειωθεί πως πρίγκιπας Κάρολος προσκλήθηκε να παρακολουθήσει την τελετή παράδοσης και να μιλήσει στα πλήθη στην επίσημη τελετή, αλλά το έκανε εν μέσω εκκλήσεων από ορισμένους να ζητήσει συγγνώμη η βρετανική βασιλική οικογένεια για τον ρόλο των προγόνων της στο δουλεμπόριο.

Θα είναι η πρώτη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες που η βασίλισσα απομακρύνεται από αρχηγός κράτους. Ο Μαυρίκιος, ένα άλλο εξωτικό και πανέμορφο νησί στον Ινδικό Ωκεανό, αυτοανακηρύχτηκε αντίστοιχα δημοκρατία το 1992.

Πηγές: Huff Post, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Η Μάρω Δουκα υποψήφια με την Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Το απόγευμα, παρουσία Τσίπρα, ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα