ΑΘΗΝΑ
15:35
|
25.04.2024
Έμμεση, αλλά σαφής είναι η παραδοχή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι εξετάζεται η αποστολή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Σαχέλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έμμεση, αλλά σαφής είναι η παραδοχή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι εξετάζεται η αποστολή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Σαχέλ, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, μετά τα σχετικά δημοσιεύματα, τα οποία πάντως πυροδότησε και συνέντευξη του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Στη «διευκρινιστική ανακοίνωση» από το ΥΠΕΘΑ αναφέρεται ότι «Δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με την πιθανή αποστολή ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή του Σαχέλ στην Υποσαχάρια Αφρική καθώς το ζήτημα τελεί υπό εξέταση από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες» και προστίθεται ότι «Όποιοι επιχειρούν να διαστρεβλώσουν αυτήν την ξεκάθαρη θέση, απλά ψεύδονται».

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την τηλεδιάσκεψη υπουργών Άμυνας και Διεθνών Εταίρων για την «Task Force Takuba» υπό την προεδρία της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί, στις 7 Απριλίου 2021, είχε πει ότι εξετάζονται δυνατότητες συνεισφοράς σε πρωτοβουλίες και δράσεις της Γαλλίας και άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. για την ασφάλεια στην περιοχή.

Επίσης, σε συνέντευξή του με τη δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη στη «στήλη» Meeting Point της ιστοσελίδας Newsbomb.gr, έπειτα από σχετική ερώτηση είπε ότι πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εξετάζουν το ενδεχόμενο να σταλεί ελληνική δύναμη στην εμπόλεμη ζώνη του Σαχέλ.

Στο ερώτημα, αν για να είναι οι Γάλλοι εκεί, οφείλει και η Ελλάδα να έχει στείλει δυνάμεις στο Σαχέλ, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως, αν και δεν είναι απαραίτητο να πάμε, έχει διατυπωθεί αίτημα από τη γαλλική πλευρά και οφείλουμε να συνδράμουμε. «Ήδη η Ελλάδα εξετάζει την αποστολή ομάδας μάχιμων στρατιωτικών στη ζώνη του Σαχέλ. Δεν πρόκειται για στρατιωτικούς συμβούλους, τέτοιους έχουμε ήδη στην περιοχή, πρόκειται για μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μάχιμα».

Μάλιστα, επισήμανε ότι η αποστολή επίλεκτων ανδρών στο Σαχέλ δεν απορρέει από τη ελληνογαλλική συμφωνία που υπεγράφη, αλλά από την ευρύτερη συμμαχική σχέση που έχουν Αθήνα και Παρίσι. «Είμαστε εμείς γι’ αυτούς και αυτοί για εμάς», πρόσθεσε.

Ήδη με τις πρώτες διαρροές για τη συνέντευξη του Νίκου Παναγιωτόπουλου υπήρξε αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον αρμόδιο τομεάρχη, Γιώργο Κατρούγκαλο, να σημειώνει μέσω Twitter.

«Για πρώτη φορά μάχιμες ελληνικές δυνάμεις, χωρίς απόφαση διεθνούς οργανισμού, εκτός γαλλικής επικράτειας και Ευρώπης, ενώ γαλλικό ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ ρητά δηλώνουν ότι η διμερής συμφωνία δεν παρέχει προστασία σε περίπτωση απειλής στη δική μας ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΚΚΕ: «Στο στόμα του λύκου» η φρεγάτα Ύδρα

Ελεύθερος ο Φλώρος- Απαγορεύεται να πλησιάσει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα

ΗΠΑ: Εκατοντάδες νέες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ την Παρασκευή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα