ΑΘΗΝΑ
07:25
|
20.04.2024
Οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν με δακρυγόνα διαδηλωτές στο Χαρτούμ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Αμείωτες συνεχίζονται στο Σουδάν, οι κινητοποιήσεις με αίτημα την πλήρη πολιτική διακυβέρνηση της χώρας, μετά τη συμφωνία για την αποκατάσταση του πολιτικού πρωθυπουργού Αμπντάλα Χαμντόκ που υπεγράφη προ δεκαημέρου.

Σήμερα, οι δυνάμεις ασφαλείας του Σουδάν έριξαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, καθώς δεκάδες χιλιάδες διαδήλωναν κατά της στρατιωτικής διακυβέρνησης μετά το πραξικόπημα του περασμένου μήνα.

Η διαδήλωση της Τρίτης ήταν η πιο πρόσφατη εκδήλωση αντίστασης στη στρατιωτική διακυβέρνηση, μετά το πραξικόπημα του περασμένου μήνα, το οποίο έθεσε τέλος στη συνεργασία μεταξύ πολιτικών ομάδων και του στρατού.

Βαριά οπλισμένες αστυνομικές δυνάμεις κατέλαβαν το κέντρο του Χαρτούμ, έριξαν δακρυγόνα και άρχισαν να κυνηγούν τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν περίπου ένα χιλιόμετρο από το προεδρικό μέγαρο, αποκλείοντας έναν κεντρικό δρόμο και φωνάζοντας «Στρατιώτες, γυρίστε πίσω στους στρατώνες».

Άλλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Πορτ Σουδάν, και στις πόλεις Κασάλα, Νιάλα και Ατμπάρα.

Προδοσία

Σύμφωνα με πληροφορίες γιατρών, δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει στη χώρα από τις 25 Οκτωβρίου που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και μετά την απελευθέρωση του Χαμντόκ από τον κατ’ οίκον περιορισμό που του είχε επιβληθεί και την επιστροφή του στη θέση του την περασμένη εβδομάδα.

Ρεπορτάζ του Al Jazeera από το Χαρτούμ αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδήλωσης, είχε δημιουργηθεί φραγμός από τεθωρακισμένα οχήματα για να εμποδίσουν τα πλήθη να φτάσουν στο προεδρικό μέγαρο.
«Ο κόσμος εξακολουθεί να είναι θυμωμένος», ανέφερε η δημοσιογράφος, «Λένε ότι το γεγονός πως ο πρωθυπουργός Αμπντάλα Χαμντοκ συμφώνησε να διαπραγματευτεί και να υπογράψει συμφωνία με τον στρατό αποτελεί προδοσία».

Ο Χαμντόκ γνώριζε για το πραξικόπημα;

Την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής επικεφαλής του κυβερνώντος κυρίαρχου συμβουλίου του Σουδάν, στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός ως Χεμέτι, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera ότι ο Χαμντόκ γνώριζε για την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό τον περασμένο μήνα πριν συμβεί και ήταν «απολύτως σύμφωνος» με αυτήν.

Αναφερόμενα σε κορυφαίους στρατιωτικούς στρατηγούς, στελέχη των επιτροπών αντίστασης που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις για την επιστροφή της χώρας σε πλήρη πολιτική διακυβέρνηση δήλωσαν τη Δευτέρα ότι «δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ του Χαμντόκ, του αλ-Μπουρχάν, του Χεμέτι και των υπόλοιπων στρατηγών». «Είναι όλοι συμμετέχοντες στο πραξικόπημα και ανήκουν στην αγχόνη» δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από Al Jazzera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα