ΑΘΗΝΑ
23:27
|
19.09.2024
Χορεύτρια, τραγουδίστρια, ηθοποιός, αλλά και ενεργό μέλος της αντίστασης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μισό αιώνα μετά τον θάνατό της, η αμερικανικής καταγωγής χορεύτρια, τραγουδίστρια, ηθοποιός και ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα Ζοζεφίν Μπέικερ γίνεται η πρώτη μαύρη γυναίκα που εισέρχεται στο μαυσωλείο Πάνθεον της Γαλλίας που «φιλοξενεί» μερικές από τις πιο σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες.

Ένα φέρετρο που περιέχει χούφτες χώματος από τέσσερα μέρη στα οποία έζησε θα μεταφερθεί στο κτίριο από Γάλλους στρατιώτες, σε ανάμνηση του ρόλου της στη γαλλική αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Μπέικερ θα είναι μόλις η έκτη γυναίκα που απολαμβάνει αυτής της τιμής, και η πρώτη από τον κόσμο του θεάματος που θα «μπει» στο Πάνθεον, όπου βρίσκονται, οι σοροί 80 κορυφαίων προσωπικοτήτων της γαλλικής πολιτικής, του πολιτισμού και της επιστήμης, όπως ο Βίκτορ Ουγκώ, ο Εμίλ Ζολά και η Μαρί Κιουρί.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ένα φέρετρο που περιέχει χούφτες χώματος από τέσσερα μέρη όπου έζησε -την πόλη Σεντ Λούις των ΗΠΑ όπου γεννήθηκε- το Παρίσι, τη «δεύτερη αγάπη» της- το Château de Milandes όπου έζησε στη νοτιοδυτική Γαλλία- και το Μονακό- θα τοποθετηθεί στον τάφο που προορίζεται για εκείνη στην κρύπτη του Πάνθεου. Το φέρετρο θα μεταφερθεί στο κτίριο από μέλη της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας, σε ανάμνηση του ρόλου της στη γαλλική Αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το όνομα της Μπέικερ θα προστεθεί επίσης σύντομα στο όνομα του σταθμού του μετρό Gaîté δίπλα στο θέατρο Bobino στο νότιο Παρίσι, όπου εμφανίστηκε για τελευταία φορά στη σκηνή λίγες ημέρες πριν από το θάνατό της το 1975.

Η Φρίντα Ζοζεφίν Μακ Ντόναλντ, όπως ήταν το πατρικό της όνομα, γεννήθηκε σε συνθήκες ακραίας φτώχειας στο Μιζούρι των ΗΠΑ, το 1906 και εγκατέλειψε το σχολείο στα 13 της χρόνια. Μετά από δύο αποτυχημένους γάμους – πήρε το όνομα Μπέικερ από τον δεύτερο σύζυγό της – κατάφερε να κερδίσει μια θέση σε ένα από τα πρώτα αμιγώς μαύρα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ το 1921.

Όπως πολλοί μαύροι Αμερικανοί καλλιτέχνες της εποχής, μετακόμισε στη Γαλλία για να ξεφύγει από τον φυλετικό διαχωρισμό στην πατρίδα της. Με το παρατσούκλι «Μαύρη Αφροδίτη» κατέκτησε το Παρίσι με τις πληθωρικές χορευτικές της παραστάσεις, οι οποίες αποτύπωναν την ενέργεια της εποχής της τζαζ.

Η Μπέικερ παρέμεινε στη χώρα και πήρε τη γαλλική υπηκοότητα το 1937. Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εντάχθηκε στην Αντίσταση κατά της ναζιστικής Γερμανίας και έγινε ανθυπολοχαγός στο γυναικείο βοηθητικό σώμα της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.

Λειτούργησε, επίσης, ως κατάσκοπος του εξόριστου ηγέτη της Σαρλ ντε Γκωλ, μαθαίνοντας πληροφορίες για τον Μπενίτο Μουσολίνι και στέλνοντας εκθέσεις στο Λονδίνο γραμμένες σε παρτιτούρες, ανάμεσα στις νότες, με αόρατο μελάνι.

Η Μπέικερ που διεξήγαγε τα επόμενα χρόνια έναν μεγάλο αγώνα κατά των διακρίσεων, υιοθετώντας 12 παιδιά από διαφορετικές εθνικότητες για να σχηματίσουν μια «φυλή του ουράνιου τόξου», στον πύργο της στην περιοχή της Ντορντόν, πέθανε στις 12 Απριλίου 1975, σε ηλικία 68 ετών, από εγκεφαλική αιμορραγία, λίγες ημέρες μετά από μια τελευταία επιτυχημένη παράσταση καμπαρέ στο Παρίσι για να γιορτάσει τα 50 χρόνια της στη σκηνή.

Με πληροφορίες από FRANCE 24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Ιταλία: Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία Boris

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα