ΑΘΗΝΑ
06:47
|
26.01.2022
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία για ενισχυμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία για ενισχυμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Η αναθεωρημένη εντολή του ECDC θα επιτρέψει στον οργανισμό να αναλάβει ισχυρότερο ρόλο στην υποστήριξη της ΕΕ και των κρατών μελών της στην πρόληψη και τον έλεγχο των απειλών μεταδοτικών ασθενειών και θα βελτιώσει την ευρωπαϊκή ετοιμότητα για μελλοντικές προκλήσεις για την υγεία, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Χαιρετίζοντας τη συμφωνία, ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου σημείωσαν:

«Σήμερα κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά σε μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Μια Ένωση που έχει στη διάθεσή της όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να συνεχίσει αποφασιστικά την αντιμετώπιση της COVID-19 και που είναι έτοιμη για μελλοντικές κρίσεις υγείας. Από την έναρξη της πανδημίας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κοινών προσπαθειών μας για την αντιμετώπιση αυτής της άνευ προηγουμένου κατάστασης, παρέχοντας έγκαιρες και σαφείς αξιολογήσεις κινδύνου και χάρτες για τη διευκόλυνση της ασφαλούς ελεύθερης κυκλοφορίας, παρακολουθώντας τo ξέσπασμα του ιού στην ΕΕ και εισήγηση μέτρων για τον έλεγχό της. Χωρίς αυτό το έργο, ο συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ δεν θα ήταν τόσο ισχυρός όσο είναι σήμερα».

«Η σημερινή συμφωνία σημαίνει υπερσύγχρονη επιτήρηση μελλοντικών κρουσμάτων, περισσότερη ετοιμότητα και σχεδιασμό απόκρισης με τα κράτη μέλη, ισχυρότερη καθοδήγηση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και περισσότερη υποστήριξη στα κράτη μέλη σε όλα τα στάδια διαχείρισης κρίσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της συνδρομής μόνιμης, έτοιμης προς ανάπτυξη Ομάδας Εργασίας για την Υγεία της ΕΕ.»

«Ωστόσο δεν μπορούμε να έχουμε ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων χωρίς ισχυρούς κανόνες της ΕΕ για διασυνοριακές απειλές για την υγεία και μια εξουσιοδοτημένη Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (HERA). Χρειαζόμαστε όλα τα κομμάτια για να ολοκληρώσουμε το παζλ.»

«Πρέπει να καταλήξουμε σε πολιτική συμφωνία για όλες τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας το συντομότερο δυνατό. Οι πρωτοβουλίες της Επιτροπής βρίσκονται στο τραπέζι και καλούμε όλα τα θεσμικά όργανα να επιδείξουν υπευθυνότητα και να εργαστούν από κοινού γρήγορα για να βρουν έναν δρόμο προς τα εμπρός υπό το φως μιας προκλητικής κατάστασης επί τόπου.»

«Αυτός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να οικοδομηθεί μια Ένωση καλύτερα προετοιμασμένη, πιο ανθεκτική και πιο ανταποκρινόμενη απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις. Μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας που προστατεύει τους πολίτες μας».

ΠΗΓΗ: ΑΜΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προετοιμασίες στην Πάτρα για τη μεγάλη πορεία στην Αθήνα το Σάββατο

Μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στην Πάτρα

Έρευνες για τον εντοπισμό κτηνοτρόφου στο Οροπέδιο Λασιθίου

Ακυρώνονται δεκάδες πτήσεις της Aegean και της Olympic Air για αύριο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα