ΑΘΗΝΑ
05:54
|
25.04.2024
Τα αμφιλεγόμενα σχέδια του Βρετανού πρωθυπουργού προχωρήσουν, παρά τους 27 πνιγμούςτην περασμένη εβδομάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα αμφιλεγόμενα σχέδια για την «απώθηση» των προσφυγικών σκαφών στη Μάγχη θα προχωρήσουν, παρά τους 27 θανάτους την περασμένη εβδομάδα και τα νομικά θέματα που προκύπτουν, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Τα σχέδια του Βρετανού πρωθυπουργού, έχουν υπό αμφισβήτηση λόγω των περίπλοκων κανόνων που έχει καταρτίσει το υπουργείο Εσωτερικών – γεγονός που υποδηλώνει ότι η υπουργός θα μπορούσε να υποχωρήσει μπροστά στις εκτεταμένες διαμαρτυρίες. Αρκετές φιλανθρωπικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Care4Calais και Channel Rescue, έχουν κινήσει νομικές διαδικασίες, υποστηρίζοντας ότι τα σχέδια είναι παράνομα βάσει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ναυτικής νομοθεσίας, ενώ ακόμα και μια κοινοβουλευτική επιτροπή προειδοποιεί για περισσότερες τραγωδίες, καθώς η νέα πολιτική αντιμετώπισης του ζητήματος θα κάνει το πέρασμα της Μάγχης ακόμη πιο επικίνδυνο.

Παρά τις αντιδράσεις, ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας αποτελεί τεστ για την προθυμία των Εργατικών να δράσουν κατά της παράνομης μετανάστευσης. «Μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε, επιτέλους, τη διάκριση μεταξύ παράνομων και νόμιμων μεταναστών σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο κ. Τζόνσον και συμπλήρωσε ότι δίνεται στις συνοριακές δυνάμεις η δικαιοδοσία να απωθούν σκάφη με πρόσφυγες, να ελέγχουν τους επιβάτες και να τους στέλνουν «για έλεγχο στο εξωτερικό, αντί για τη χώρα μας».

Οι Εργατικοί αντιτίθενται τόσο στην πολιτική επαναπροώθησης, όσο και στις μέχρι στιγμής ανεπιτυχείς προσπάθειες του υπουργείου Εσωτερικών να βρει μια χώρα που θα δεχθεί αιτούντες άσυλο από το Ηνωμένο Βασίλειο έως ότου γίνει ο έλεγχος των φακέλων τους.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, υποχώρησε στις πιέσεις για την προστασία της RNLI και άλλων φιλανθρωπικών οργανώσεων από την πιθανότητα δίωξης για τη διάσωση αιτούντων άσυλο στη Μάγχη. Οι νέοι νόμοι θα καταστήσουν ποινικό αδίκημα τη “διευκόλυνση της εισόδου αιτούντων άσυλο” με τη μεταφορά τους στην ξηρά, ακόμη και αν αυτό δεν γίνεται έναντι πληρωμής ή οποιουδήποτε είδους εγκληματικού κέρδους. Ο υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε τώρα τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και τα σύνορα, με την οποία δημιουργείται ειδική νομική εξαίρεση για τους διασώστες.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός προκλήθηκε, από τον συντηρητικό βουλευτή Αντριου Ροσιντέλ, για πιο σκληρή στάση. “Δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τα ατελείωτα κύματα παράνομων μεταναστών που διασχίζουν τη Μάγχη μέχρι να απελευθερωθούμε από τους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία εμποδίζει την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την τραγική κατάσταση και προστατεύει ακόμη και τους πιο βίαιους εγκληματίες από την απέλαση” ανέφερε ο βουλευτής. “Ήρθε η ώρα να ανακτήσουμε τον έλεγχο και να εκπληρώσουμε τη δέσμευσή μας στο μανιφέστο του 2015 να απαλλαγούμε από την Πράξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Εργατικών και να φέρουμε ένα βρετανικό νομοσχέδιο δικαιωμάτων”, πρόσθεσε.

Ο κ. Τζόνσον δεσμεύτηκε να «επανεξετάσει το σύστημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αλλά απέρριψε την έκκληση του συντηρητικού βουλευτή να καταργηθεί εντελώς ο νόμος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή: Independent

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα