Γεμάτη αιχμές ήταν η σημερινή (Τετάρτη, 1/12) δήλωση της εκπροσώπου Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, αναφορικά με την «Σύνοδο για τη Δημοκρατία», που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, και στην οποία δεν είναι προσκεκλημένες ούτε η Ρωσία, ούτε η Κίνα.
«Οι διοργανωτές αυτού του παράξενου γεγονότος ισχυρίζονται ότι ηγούνται σε παγκόσμιο επίπεδο σε ότι αφορά την προώθηση της υπόθεσης της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, το ιστορικό και η φήμη των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τον σεβασμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στο εσωτερικό, καθώς και στη διεθνή σκηνή, απέχουν, για να το θέσω ήπια, πολύ από το να είναι ιδανικά», δήλωσε αρχικά η Μαρία Ζαχάροβα.
«Η πολιτική ειδησεογραφίας των μεγάλων δυτικών μέσων ενημέρωσης ελέγχεται στην πραγματικότητα από τις κομματικές και εταιρικές ελίτ. Καλολαδωμένοι μηχανισμοί λογοκρισίας, αυτολογοκρισίας και αφαίρεσης ανεπιθύμητων λογαριασμών και περιεχομένου από ψηφιακές πλατφόρμες χρησιμοποιούνται για την καταστολή της διαφωνίας στα μέσα ενημέρωσης, γεγονός που αντιπροσωπεύει κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση που προωθείται από τη Δύση», επισήμανε στη συνέχεια η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠ.ΕΞ.
«Πριν από περίπου ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κόσμος είδε πώς το αρχαϊκό εκλογικό σύστημα αυτής της χώρας άρχισε να καταρρέει. Ο υφιστάμενος μηχανισμός καταμέτρησης ψήφων έχει αποκαλυφθεί ότι έχει πολλές αδυναμίες. Εκατομμύρια Αμερικανοί αμφισβητούν τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια των προεδρικών εκλογών του 2020. Αυτό είναι κατανοητό, διότι ο τρόπος που διεξήχθη και το αποτέλεσμά του περιελάμβανε αμφίβολες πρακτικές, όπως η ταχυδρομική ψηφοφορία πολλών εβδομάδων και η άρνηση πρόσβασης στα εκλογικά τμήματα σε παρατηρητές, ιδίως διεθνείς», συνέχισε η Ζαχάροβα αναφερόμενη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020.
«Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από τα συνεχιζόμενα αντίποινα των αμερικανικών αρχών εναντίον διαδηλωτών έξω από το Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, τους οποίους η αμερικανική κυβέρνηση και τα ευθυγραμμισμέναμε αυτήν μέσα ενημέρωσης αποκαλούν ανοιχτά «εγχώριους τρομοκράτες». Δεκάδες άτομα που διαφώνησαν με τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δυσανάλογη με τις αντιπολιτευτικές τους δραστηριότητες», συμπλήρωσε, σε μια αποστροφή που αναμένεται να σχολιαστεί ποικιλοτρόπως από τα αμερικανικά ΜΜΕ.
Στη συνέχεια η Μαρία Ζαχάροβα δεν δίστασε να αναφερθεί στον διεθνή ρόλο που διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ. «Η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι οι στρατιωτικές περιπέτειες με στόχο τον αναγκαστικό εκδημοκρατισμό κατέληξαν σε αιματηρούς πολέμους και εθνικές τραγωδίες στις χώρες που έπεσαν θύματα αυτής της πολιτικής, μεταξύ των οποίων η πρώην Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Λιβύη και η Συρία. Χρησιμοποιήθηκαν κάθε είδους προφάσεις για να εξαπολύσουν πολέμους – την ανάγκη να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και η διάδοση των ΟΜΚ και ”να προστατευθούν οι άμαχοι”», δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Η Λιβύη δεν έχει ακόμη ανακάμψει από την επιχείρηση του ΝΑΤΟ για την ”προστασία του άμαχου πληθυσμού”. Παρά τις ιδιαιτερότητες του πρώην κοινωνικοπολιτικού συστήματος στη Τζαμαχίρια, η Λιβύη ήταν μια σταθερή χώρα που εξασφάλιζε αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τον πληθυσμό της».
«Η Ρωσία προσπαθεί να παίξει έναν εξισορροπητικό, σταθεροποιητικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική», τόνισε η Ζαχάροβα και συνέχισε λέγοντας: «Υποστηρίζουμε τις διεθνείς σχέσεις που βασίζονται στην ειρηνική συνύπαρξη, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, την ισότιμη παγκόσμια ασφάλεια και τη δίκαιη κατανομή των ευλογιών της παγκοσμιοποίησης. Υποστηρίζουμε τον διάλογο μεταξύ πολιτισμών, θρησκειών και πολιτισμών ως σημαντικό εργαλείο για τη διαμόρφωση μιας ενοποιητικής ατζέντας και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στις σχέσεις μεταξύ κρατών και κοινωνιών.»
«Για την επίλυση πιεστικών προβλημάτων, προτρέπουμε όλους τους ξένους εταίρους να μην εμπλακούν σε απόπειρες ”εκδημοκρατισμού”, αλλά να επιστρέψουν στην τήρηση του διεθνούς δικαίου και να αναγνωρίσουν στην πράξη την αρχή της κυρίαρχης ισότητας των κρατών, η οποία είναι καθορίζεται στον Χάρτη του ΟΗΕ.», ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠ.ΕΞ. και κατέληξε δηλώνοντας: «Καθώς η ανθρωπότητα συνεχίζει να καταπολεμά την πανδημία κατά της Covid-19 και τις συνέπειές της, η συνεργασία όλων των κρατών στη βάση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ. Θα παρακολουθήσουμε στενά τη «σύνοδο κορυφής για τη δημοκρατία».