ΑΘΗΝΑ
06:04
|
25.04.2024
«Ονομάζουμε την ήπειρό μας Abya Yala (Γη σε πλήρη ωριμότητα) για να μην την αποκαλούμε με το όνομα που της έδωσαν οι Ισπανοί αποικιοκράτες».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες κοινωνικοί ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, απο 14 χώρες, συμμετέχουν στη Διεθνή Συνάντηση των Λαών «Abya Yala» στην Πόλη της Γουατεμάλας για να ανταλλάξουν εμπειρίες σχετικά με τον αγώνα τους ενάντια στη βία και τις αδικίες εις βάρος των λαών τους.

«Ονομάζουμε την ήπειρό μας Abya Yala, που σημαίνει “Γη σε πλήρη ωριμότητα” στη γλώσσα Guna, για να αποφύγουμε να την αποκαλούμε με τους όρους που έδωσαν οι Ισπανοί αποικιοκράτες, οι οποίοι απέρριψαν πλήρως τον πολιτισμό μας», δήλωσε η ηγέτιδα των Μάγια Θέλμα Καμπρέρα.

«Αυτή η συνάντηση αποτελεί έναν χώρο για την διατύπωση κοινωνικοπολιτικών προγραμμάτων, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των λαών μας», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι συμμετέχοντες αυτοπροσδιορίζονται ως αδέλφια επειδή όλοι αναζητούν την κοινωνική δικαιοσύνη πέρα από τις διαφορές των πολιτικών τους προγραμμάτων.

Η συνάντηση έχει ήδη αναβληθεί αρκετές φορές, λόγω περιορισμών που σχετίζονται με τον κορονοϊό. «Όλοι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να προστατεύσουμε πρώτα απ’ όλα την υγεία μας. Τώρα, μπορούμε να συναντηθούμε πρόσωπο με πρόσωπο χωρίς ανησυχίες, αφού έχουμε εμβολιαστεί πλήρως κατά του COVID-19», δήλωσε ο η Καμπρέρα.

Ζητούν Συντακτική Συνέλευση στη Γουατεμάλα

Η Επιτροπή για την Ανάπτυξη των Αγροτών (CODEC) πρότεινε τη σύγκληση Συντακτικής Συνέλευσης στη Γουατεμάλα για τη σύνταξη μιας νέας Magna Carta που θα αναγνωρίζει τη χώρα αυτή ως πολυεθνικό κράτος.

«Πρόκειται για το πρώτο βήμα για την εγγύηση των δικαιωμάτων των ιθαγενών μας, οι οποίοι εξακολουθούν να υφίστανται βία και διακρίσεις 123 χρόνια μετά τον ισπανικό αποικισμό», τόνισαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής και ζήτησαν να υιοθετηθούν πολιτικές που θα διευρύνουν την πολιτική συμμετοχή των ιθαγενών πολιτών.

Πηγή: Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση αλληλέγγυων σε εκδήλωση του Δήμου

Δεμένα τα πλοία τη Μεγάλη Τετάρτη-Απεργεί η ΠΝΟ

Ρατσιστική επίθεση σε βάρος διανομέα στον Άγιο Δημήτριο καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ

Το Κολούμπια απειλεί τους φοιτητές με παρέμβαση της Εθνοφρουράς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα