ΑΘΗΝΑ
16:17
|
02.05.2024
Η Ένωση Αντισφαίρισης Γυναικών ανέστειλε όλα τα τουρνουά στη χώρα και εξακολουθεί να ανησυχεί για την «ασφάλεια και την ελευθερία» της Κινέζας αθλήτριας του τένις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ένωση Αντισφαίρισης Γυναικών (WTA) ανακοίνωσε την άμεση αναστολή όλων των τουρνουά της στην Κίνα εν μέσω των ανησυχιών για την υπόθεση της Κινέζας τενίστρια Πενγκ Σουάι. Όπως αναφέρει το BBC η 35χρονη αθλήτρια «εξαφανίστηκε» από τη δημόσια σφαίρα πριν από τρεις εβδομάδες με τις καταγγελίες της περί σεξουαλικής κακοποίησής της από ανώτατο στέλεχος της κινεζικής κυβέρνησης και μάλιστα επί σειρά ετών.

Δεδομένου ότι δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική εξέλιξη στο ζήτημα και κυρίως αποδείξεις για την ελευθερία έκφρασης της 35χρονης Κινέζας τενίστριας, η WTA έκανε πράξη τις απειλές της προς την Κίνα και ο επικεφαλής της ένωσης, Στιβ Σάϊμον, δήλωσε σήμερα τα εξής:

 «Ανακοινώνω την άμεση αναστολή όλων των τουρνουά WTA στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ. Με καλή συνείδηση, δεν βλέπω πώς μπορώ να ζητήσω από τους αθλητές μας να συμμετέχουν σε τουρνουά όταν η Πενγκ Σουάι δεν έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί ελεύθερα. Και μάλιστα, όταν όπως φαίνεται, πιέζεται να αποσύρει τους ισχυρισμούς της για σεξουαλική κακοποίηση. Λόγω της τρέχουσας κατάστασης, ανησυχώ επίσης πολύ για τους κινδύνους που θα υπήρχαν για όλους τους παίκτες και το επιτελείο μας, εάν διοργανώνουμε τουρνουά στην Κίνα το 2022. Οι ηγέτες της Κίνας, δεν έχουν αφήσει άλλη επιλογή στην WTA».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά την διάρκεια της σεζόν του 2019 την τελευταία που έγινε υπό φυσιολογικές συνθήκες και χωρίς τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού- στην Κίνα διοργανώθηκαν 10 τουρνουά, συμπεριλαμβανομένου του Masters των γυναικών στο τέλος του έτους, το οποίο είχε συνολικά έπαθλα 14 εκατομμύρια δολάρια.

«Η WTA θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσει τους παίκτες της», σχολίασε ο Σάϊμον και πρόσθεσε: «Μαζί με εμάς, ελπίζω ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται την Δικαιοσύνη για την Πενγκ και όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνέπειες».

Η Πενγκ Σουάι κατηγόρησε ότι υπέστη σεξουαλική παρενόχληση από τον 75χρονο πρώην αντιπρόεδρο της κινεζικής ηγεσίας, Ζανγκ Γκαολί. Σε βιντεοκλήση με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, τον περασμένο μήνα, η Κινέζα αθλήτρια διαβεβαίωσε ότι είναι «ασφαλής και καλή στην υγεία της». Ωστόσο, αυτή η εμφάνιση της Σουάι δεν έπεισε την WTA, η οποία έκανε λόγο για «ανεπαρκείς αποδείξεις» της ασφάλειάς της. Από την πλευρά του το Πεκίνο σημειώνει ότι η όλη υπόθεση πολιτικοποιείται σκοπίμως από τη Δύση.

«Είμαστε σταθερά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πολιτικοποίηση του αθλήματος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Ουενμπίν.

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση της WTA εξέφρασαν η παλαίμαχη πρωταθλήτρια του τένις, Μαρτίνα Ναβραντίλοβα και ο Σέρβος επικεφαλής της παγκόσμιας κατάταξης, Νόβακ Τζόκοβιτς λέγοντας: «δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες για την Πενγκ και την ευημερία της. Η υγεία της είναι υψίστης σημασίας για τον κόσμο του τένις. Δεν χρειάζεται να είναι αυτή, μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, παίκτης ή παίκτρια, κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται να συμβεί. Νομίζω ότι η θέση της WTA είναι πολύ τολμηρή και πολύ θαρραλέα».

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρυφή συνάντηση Μακρόν-Σολτς εν όψει της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ

Πασχαλινή περιοδεία Δένδια στα Δωδεκάνησα με στάσεις σε Ψέριμο, Λειψούς και Πάτμο

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα