ΑΘΗΝΑ
00:52
|
24.04.2024
Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας. Σύμφωνα με τη ρωσική FSB οι συλληφθέντες σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις. Πώς αντέδρασε η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, SBU.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη σύλληψη τριών Ουκρανών υπηκόων φερόμενων ως κατασκόπων ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Ρωσίας (FSB) διευκρινίζοντας ότι οι συλληφθέντες «πιάστηκαν» να συλλέγουν «πληροφορίες, να καταγράψουν με φωτογραφίες και βίντεο εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας και να σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις». Η ένταση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας κλιμακώνεται μετά και την ευθεία επίθεση του Κιέβου προς τη Μόσχα περί ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων στα σύνορά τους για μια επικείμενη εισβολή.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγή εντός της FSB μετέδωσε ότι οι τρεις Ουκρανοί συλληφθέντες έχουν ήδη ομολογήσει πως στρατολογήθηκαν από τον ουκρανικό στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) με αντάλλαγμα 10.000 δολάρια. Ωστόσο, η ρωσική υπηρεσία δεν διευκρίνισε το πού ή το πότε συνελήφθησαν οι Ουκρανοί που φέρονται να είναι κατάσκοποι.

Η υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας, SBU, διέψευσε όλες τις ανακοινώσεις της ρωσικής πλευράς κάνοντας λόγω για διασπορά «ψευδών ειδήσεων» στο πλαίσιο ενός «υβριδικού πολέμου».  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, οι δύο εκ των τριών συλληφθέντων «έφθασαν στη Ρωσία για να συλλέξουν πληροφορίες και να καταγράψουν με φωτογραφίες και βίντεο εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας και υποδομές μεταφορών».

«Ένα κοντόκανο όπλο και ένα αυτόματο όπλο, καθώς και εξοπλισμός ατομικής προστασίας, βρέθηκαν στο όχημα που χρησιμοποιούσαν», ανέφεραν οι υπηρεσίες ασφαλείας. Ο ένας εκ των συλληφθέντων, σύμφωνα με την FSB, είναι ο Ολεξάντερ Τσίλικ, ο οποίος ομολόγησε τη στρατολόγηση από την ουκρανική SBU λέγοντας: «Στρατολογήθηκα τον Μάιο του 2021». Ο ίδιος φέρεται να πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών τον εκπαίδευσαν «σε συστήματα αντικατασκοπείας και επικοινωνιών».

Το άλλο δίδυμο των φερόμενων ως κατασκόπων είναι πατέρας και γιος και σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές πρόκειται για τους Ζινόβι και Ίχορ Κόβαλ. Αυτοί πάντα με την FSB ομολόγησαν ότι «φωτογράφιζαν δρόμους, σιδηροδρομικές γέφυρες και έναν θερμοηλεκτρικό σταθμό» έναντι αμοιβής.

Ο ύποπτος Ολεξάντερ Τσίλικ «συνελήφθη επ’ αυτοφώρω με μέσα καταστροφής ενώ πήγαινε στον χώρο του εγκλήματος». Σύμφωνα με την FSB, αυτός ο τελευταίος πιάστηκε έχοντας πάνω τους δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς με ισχύ που ισοδυναμεί με 1,5 κιλό TNT.

Η FSB ανακοίνωσε επίσης την καταδίκη, σε άλλη υπόθεση, ενός αξιωματικού που φέρεται να ανήκει στις υπηρεσίες πληροφοριών του ουκρανικού στρατού σε 6,5 χρόνια κάθειρξης από ρωσικό δικαστήριο. Αυτός ο φερόμενος ως πράκτορας, που συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο, κρίθηκε ένοχος για το ότι είχε «συντονίσει την ετοιμασία και την εποπτεία μιας ομάδας δολιοφθοράς που εστάλη σε ρωσικό έδαφος από την Ουκρανία».

Πηγή: The Moscow Times

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα