ΑΘΗΝΑ
01:59
|
19.04.2024
Η Γαλλία θα προμηθεύσει τα Ην. Aραβικά Εμιράτα με 80 γαλλικά αεροσκάφη Rafale, παρά τις αντιδράσεις για την εμπλοκή της χώρας στην Υεμένη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία υπέγραψαν εξοπλιστική συμφωνία ύψους 19 δισ. δολαρίων, με την οποία το κράτος του Κόλπου θα αποκτήσει 80 μαχητικά αεροσκάφη Rafale και 12 στρατιωτικά ελικόπτερα.

Η μεγαλύτερη πώληση αεροσκαφών Rafale στο εξωτερικό σφραγίστηκε σήμερα Παρασκευή, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε το διήμερο ταξίδι του στον Κόλπο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα επισκεφθεί επίσης το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

«Η σύμβαση αυτή εδραιώνει μια στρατηγική εταιρική σχέση που είναι ισχυρότερη από ποτέ και συμβάλλει άμεσα στην περιφερειακή σταθερότητα», ανέφερε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της αφού ο Μακρόν και ο πρίγκιπας διάδοχος του Άμπου Ντάμπι σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν  υπέγραψαν τη συμφωνία στο περιθώριο της Έκθεσης “Ντουμπάι 2020”.

Με την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών, τα ΗΑΕ ακολουθούν το παράδειγμα του αντιπάλου τους στον Κόλπο, Κατάρ, το οποίο έχει αγοράσει 36 από τα αεροσκάφη.

Οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία κράτησαν περισσότερα από 10 χρόνια, με το Αμπού Ντάμπι να απορρίπτει δημοσίως την προσφορά της Γαλλίας για την προμήθεια 60 αεροσκαφών Rafale το 2011 ως «μη ανταγωνιστική και ανεφάρμοστη».

Αμυντικές πηγές δήλωσαν ότι το Rafale θα αντικαταστήσει τον στόλο των Mirage 2000, που ήδη διαθέτει το Άμπου Ντάμπι,  αλλά είναι απίθανο να εκτοπίσει το αμερικανικής κατασκευής F-35, καθώς τα ΗΑΕ συνεχίζουν να αντισταθμίζουν την ασφάλειά τους με δύο κύριους προμηθευτές, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συμφωνία θα μπορούσε ωστόσο να θεωρηθεί ως ένα μήνυμα ανυπομονησίας καθώς το Κογκρέσο των ΗΠΑ διστάζει να εγκρίνει μια συμφωνία για την προμήθεια αεροσκαφών F-35, εν μέσω ανησυχιών για τη σχέση των ΗΑΕ με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της επικράτησης της τεχνολογίας Huawei 5G στη χώρα.

Η Γαλλία έχει στενούς δεσμούς με τα ΗΑΕ και είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων τους, αλλά αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις να επανεξετάσει τη στάση της λόγω της επίθεσης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Υεμένη, εις βάρος των  ανταρτών Χούθι, η οποία έχει εξελιχθεί σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

«Η Γαλλία συνεχίζει τις πωλήσεις όπλων παρά το γεγονός ότι τα ΗΑΕ διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα θηριωδίες και τις οποίες διευθύνει ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα