ΑΘΗΝΑ
23:13
|
24.04.2024
Διπλή έκπληξη ήταν ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του κόμματος της γαλλικής κεντροδεξιάς «Les Republicains».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διπλή έκπληξη ήταν ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του κόμματος της γαλλικής κεντροδεξιάς «Les Republicains» (LR) με τον Ερίκ Τσιοτί, τον πλέον δεξιό εκ των πέντε υποψηφίων, να έρχεται πρώτος σε ψήφους.

Ο Τσιοτί, που διακρίνεται για τις σκληρές του θέσεις στο μεταναστευτικό και μέχρι χθες θεωρούνταν αουτσάιντερ, κατάφερε να έρθει πρώτος με ποσοστό 25, 59%, βάζοντας στο περιθώριο τον πρώην επίτροπο της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ όπως και το μεγάλο φαβορί στην εσωκομματική ψηφοφορία, Ξαβιέ Μπερτράν. Σε μικρή απόσταση ακολουθεί η Βαλερί Πεκρές (με 25%), η μοναδική γυναίκα που διεκδίκησε την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος.

Ο Γάλλος βουλευτής θα κονταροχτυπηθεί αύριο στο δεύτερο γύρο με την Βαλερί Πεκρές, περιφερειάρχη της Ιλ ντε Φρανς και πρώην υπουργό στην κυβέρνηση Σαρκοζί.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών συνολικά 112.738 μέλη της γαλλικής δεξιάς (80%) προσήλθαν στην κάλπη για να εκλέξουν τον αρχηγό του κόμματός τους.

Το όνομα του νέου ηγέτη της γαλλικής δεξιάς θα ανακοινωθεί σε ένα 24ωρο, με την αγωνία να κορυφώνεται στους κόλπους του κόμματος, με τους περισσότερους αναλυτές ωστόσο να επικρατούν επικράτηση της Πεκρές.

Ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμα της κάλπης, τα πρωτοκλασάτα στελέχη της γαλλικής Δεξιάς εκτιμούν – και ελπίζουν- ότι, οι επόμενες προεδρικές εκλογές δεν θα είναι μια «μονομαχία» μεταξύ της σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν και του Εμανουέλ Μακρόν.

Πηγές: France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα