ΑΘΗΝΑ
04:20
|
23.04.2024
Για απάντηση στις κυρώσεις που αποφάσισαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έκανε λόγο το Μινσκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για απάντηση στις κυρώσεις που αποφάσισαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έκανε λόγο σήμερα (Παρασκευή, 3/12) το Μινσκ, και παράλληλα ανέφερε πως η οικονομία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου εξωτερική πίεση.

Οι νέες κυρώσεις αποσκοπούν να αυξήσουν την πίεση στον Λευκορώσο ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος κατηγορείται από δυτικές κυβερνήσεις ότι νόθευσε τις προεδρικές εκλογές του 2020 και ότι ωθεί μετανάστες από τη Μέση Ανατολή προς τα σύνορα με την Πολωνία.

«Έχουμε πει κατ’ επανάληψη πως όλα τα μη φιλικά βήματα κατά της Λευκορωσίας θα ακολουθηθούν από κατάλληλα μέτρα απόκρισης. Ο νέος γύρος κυρώσεων δεν είναι εξαίρεση», ανέφερε σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, το οποίο κάλεσε επίσης σε διάλογο με τη Δύση.

«Η οικονομία μας τελεί υπό εξωτερική πίεση σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα και βάθος», δήλωσε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta. 

Στο μεταξύ, η κρατική αεροπορική εταιρία της Λευκορωσίας, Belavia, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναγκάστηκε να μειώσει τον στόλο των αεροσκαφών της σχεδόν στο μισό μετά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Η Ε.Ε. επέβαλε χθες, Πέμπτη, σε συντονισμό με την Ουάσινγκτον, κυρώσεις στην Belavia, την οποία κατηγορεί ότι μεταφέρει μετανάστες στο πλαίσιο μιας τακτικής αποσταθεροποίησης ευρωπαϊκών κρατών.

Βάσει των κυρώσεων οι εταιρίες της ΕΕ δεν μπορούν πλέον να ναυλώνουν αεροσκάφη στην εταιρία, δήλωσαν αξιωματούχοι της Ε.Ε.

Η Belavia, η μοναδική αεροπορική εταιρία της πρώην σοβιετικής οικονομίας των 9,5 εκατ. κατοίκων, δήλωσε πως σχεδιάζει να ανοικοδομήσει τον στόλο της με την αγορά αεροπλάνων και επίσης μισθώνοντας αεροσκάφη από εταιρίες που δεν έχουν την έδρα τους στην Ε.Ε.

Οι πτήσεις της έχουν απαγορευθεί από το μεγαλύτερο μέρος του εναέριου χώρου της Ευρώπης μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε η καθήλωση ενός αεροσκάφους της Ryanair και η σύλληψη ενός διαφωνούντα.

Πηγές: Belta, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σε Κουβέιτ και Κατάρ πάει ο Γεραπετρίτης

Αβάσιμες οι κατηγορίες του Ισραήλ κατά της UNRWA λέει ανεξάρτητη επιτροπή

Στην Ουρουγουάη η Σακελλαροπούλου

Σκοτώθηκε Ισπανός στρατιωτικός σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα