ΑΘΗΝΑ
01:53
|
06.05.2024
Ο υποψήφιος της αριστεράς αναδεικνύεται νικητής σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις ενόψει της ψηφοφορίας στις 19 Δεκεμβρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρεις εβδομάδες περίπου πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Χιλή, ο υποψήφιος της αριστεράς Γκάμπριελ Μπόριτς αναδεικνύεται νικητής σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις και ενόψει της ψηφοφορίας στις 19 Δεκεμβρίου.

Η δημοσκόπηση της εταιρίας ερευνών κοινής γνώμης Plaza Pública, του κέντρου μελέτης Cadem, δείχνει τον Μπόριτς να προηγείται κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες (39%) έναντι του ακροδεξιού Χοσέ Αντόνιο Καστ, υποψηφίου του Χριστιανοκοινωνικού Μετώπου (33%).

Άλλη δημοσκόπηση, της εταιρίας Activa Research, δείχνει τον Μπόριτς να συγκεντρώνει το 40,4% των ψήφων, έναντι 24,5% του Καστ.

Τις τελευταίες ημέρες, διάφοροι πολιτικοί σχηματισμοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Γκάμπριελ Μπόριτς, επικεφαλής του συνασπισμού Apruebo Dignidad (Εγκρίνω την Αξιοπρέπεια) , που αποτελείται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, τη Δημοκρατική Επανάσταση, την Κοινωνική Σύγκλιση, τις Κοινότητες και την Ομοσπονδία Περιφερειακών Κοινωνικών Πράσινων.

Την υποστήριξή του στον τριανταπεντάχρονο βουλευτή, δήλωσε το Σάββατο η Χριστιανική Δημοκρατία, τον τελευταίο από τους μεγαλύτερους σχηματισμούς της αντιπολίτευσης που τον υποστήριξαν, μετά το Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Από την πλευρά της, η Central Unitaria de Trabajadores (CUT), η κύρια συνδικαλιστική οργάνωση στη Χιλή, προέτρεψε τα μέλη της να συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο και να στηρίξουν τον Μπόριτς.

Η στήριξη από κόμματα της μετριοπαθούς αριστεράς και του ριζοσπαστικού κέντρου θεωρείται πως μεγαλώνει τις πιθανότητες του Μπόριτς να κυριαρχήσει στον ενδιάμεσο χώρο και να κερδίσει τελικά τις εκλογές στο κατακερματισμένο πολιτικό σύστημα της Χιλής.

Πηγές: Telesur, Prensa Rebelde

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα