ΑΘΗΝΑ
02:01
|
20.04.2024
Τη στιγμή που η Δύση «ασφαλίζεται» με ενισχυτικές δόσεις, η Κίνα και η Ρωσία στέλνουν εμβόλια στην Αφρική και κλείνουν συμφωνίες στον τομέα της υγείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας «Xinhua» γράφει: «Ο πρόεδρος Σι υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα δώσει 1 δισ. δόσεις εμβολίων για τη νόσο Covid-19 στην Αφρική». Ειδικότερα, το τηλεγράφημα αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Κίνας δεσμεύτηκε σήμερα (29/11) ότι η χώρα του θα δώσει ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων για την Covid-19 στην Αφρική, ως δωρεά ή μέσω στήριξης της εγχώριας παραγωγής, ώστε να καλυφθεί το «εμβολιαστικό κενό» στην ήπειρο. Ανακοίνωσε επίσης δεκάδες επενδυτικά και κατασκευαστικά σχέδια σε χώρες της Αφρικής στον τομέα της υγείας, της ψηφιακής οικονομίας, της ασφάλειας, καθώς επίσης και την ακύρωση του χρέους αφρικανικών χωρών ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι ανακοινώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια του Σινοαφρικανικού Φόρουμ Συνεργασίας (Focac) που οργανώθηκε στο Ντακάρ της Σενεγάλης και το οποίο επικεντρώθηκε στις προσπάθειες των αφρικανικών χωρών να ανακάμψουν οικονομικά μετά την πανδημία.

Η Αίγυπτος έχει ξεκινήσει την παραγωγή του κινεζικού εμβολίου της Sinovac. Άλλα σχέδια βρίσκονται σε λιγότερο προχωρημένο στάδιο, όπως στη Νότια Αφρική και τη Σενεγάλη. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εμπορίου της Κίνας, Ρεν Χονγκμπίν, η χώρα του έχει παραδώσει περισσότερες από 160 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στην Αφρική. «Πρέπει να συνεχίσουμε τον αλληλέγγυο αγώνα μας απέναντι στην πανδημία. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην προστασία του πληθυσμού και να καλύψουμε το εμβολιαστικό κενό», τόνισε ο πρόεδρος Σι, αναφερόμενος στις καθυστερήσεις του εμβολιαστικού προγράμματος στην Αφρική.

Για την ίδια είδηση, ένα άλλο πρακτορείο ειδήσεων, όχι κρατικό, το «Ασοσιέτεντ Πρες» (Associated Press) γράφει: «Η Κίνα δωρίζει 600 εκ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 στην Αφρική». Και οι δύο τίτλοι είναι σωστοί, απλά τον μεν κινεζικό Xinhua επιλέγει να δώσει βαρύτητα στον μεγάλο αριθμό το δε Associated στη δωρεά καθαυτή. Και τα δύο τηλεγραφήματα καταδεικνύουν πόσο «έκθετη» είναι η Δύση απέναντι στην Αφρική αφού εμμένει σε μια πολιτική ανισότητας στη διανομή των εμβολίων «θωρακίζοντας» πρωτίστως τους πληθυσμούς της με διπλές και τριπλές δόσεις αγνοώντας τους «φτωχούς» του πλανήτη. Τελικά της γύρισε «μπούμερανγκ» με την παραλλαγή «Όμικρον» και τώρα η Δύση τρέχει…  και δεν φτάνει.

«Όχι τρίτη δόση χωρίς τον εμβολιασμό των φτωχότερων», τόνισε πρόσφατα για άλλη μια φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επαναφέροντας το αίτημα για άρση των πατεντών των εμβολίων με αφορμή την εμφάνιση της παραλλαγής «Όμικρον» του νέου κορονοϊού σε κράτη της νότιας Αφρικής. Ο Κάβινς Άντχερ, ακαδημαϊκός διεθνών σχέσεων στην Κένυα, υποστηρίζει ότι η πανδημία φανέρωσε πόσο ισχυροί είναι πλέον οι δεσμοί μεταξύ της Κίνας και της Αφρικής στον υγειονομικό τομέα. «Η Κίνα είναι ο κορυφαίος προμηθευτής εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 στην Αφρική. Είναι επίσης ένας ισχυρός σύμμαχος και υποστηρικτής του αιτήματος για άρση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας των ιατρικών προϊόντων και εμβολίων κατά του κορονοϊού που θα επιτρέψει στις αφρικανικές χώρες να παράγουν φάρμακα και εμβόλια και να σώσουν τους πολίτες τους και τις οικονομίες τους από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης», σημειώνει ο Κενυάτης ακαδημαϊκός.

Η Δύση δίνει ή δωρίζει εμβόλια στην Αφρική με το σταγονόμετρο. Επιλέγει τελείως εγωιστικά να παρουσιάζει ως αναγκαιότητα τον εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού της με ενισχυτικές δόσεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων για όλους τους Αμερικανούς παρά τις διαφωνίες των ειδικών. Επικαλούμενο πέντε ανώνυμες πηγές, το Politico αποκάλυψε την ένταση που επικράτησε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στο κυβερνητικό επιτελείο Μπάιντεν και την ομάδα ανεξάρτητων ειδικών. Πολλοί από τους ειδικούς διαφώνησαν με το κυβερνητικό σχέδιο, λέγοντας πως τα διαθέσιμα δεδομένα δεν δικαιολογούν την ευρεία χρήση αναμνηστικής δόσης για τον περιορισμό των κρουσμάτων. Αναμνηστικές δόσεις πρέπει να χορηγηθούν μόνο σε ευάλωτες ομάδες, υποστήριξαν τότε οι ειδικοί. Οι επιστήμονες φέρεται να ήρθαν σε κόντρα με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι, ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη μαζί με τους επικεφαλής της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico.

Τελικά, ο Λευκός Οίκος ανήγγειλε τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης προτού η ομοσπονδιακή υπηρεσία FDA συλλέξει τα απαραίτητα δεδομένα. Η επικεφαλής του τμήματος εμβολίων της FDA και ο αναπληρωτής της παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, καταγγέλλοντας πως ελήφθη μια απόφαση χωρίς αρκετά στοιχεία που να δικαιολογούν την τρίτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19. Δήλωσαν επίσης ότι ο Λευκός Οίκος αν και ισχυρίζεται πως ακολουθεί τις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων, επί της ουσίας ακούει μόνο τους λομπίστες των φαρμακευτικών εταιρειών.

Οι υπουργοί των 164 κρατών μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου επρόκειτο να συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα στη Γενεύη. Η συνάντηση αναβλήθηκε λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν εσπευσμένα εξαιτίας της «ανησυχητικής» εξάπλωσης της παραλλαγής «Όμικρον». Με αφορμή τη σύνοδο του ΠΟΕ, 15 διεθνείς οργανώσεις απηύθυναν νέα έκκληση στον Αμερικανό πρόεδρο να ασκήσει πιέσεις υπέρ της άρσης των πατεντών για τα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19. Στην επιστολή τους χαρακτηρίζουν την άρση των πατεντών «ηθική επιταγή» που θα σώσει τα κράτη με χαμηλά εισοδήματα. Η Κίνα στηρίζει την άρση των πατεντών. Ο Μπάιντεν δεν είναι αρνητικός, αλλά οργανώσεις όπως «Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και η «Διεθνής Αμνηστία», υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη αργήσει πολύ.

Στις 9 και 10 Δεκεμβρίου ο Μπάιντεν διοργανώνει μια παγκόσμια διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προσκαλέσει περίπου 110 χώρες, αλλά άφησε απέξω την Κίνα και τη Ρωσία χαρακτηρίζοντάς τις «απολυταρχίες». Οι πρέσβεις της Κίνας και της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Κιν Γκανγκ και Ανατόλι Αντόνοφ, θυμίζουν στον πλανητάρχη:  

«Η δημοκρατία δεν αφορά μόνο την εσωτερική διακυβέρνηση. Θα πρέπει επίσης να αντικατοπτρίζεται στις διεθνείς σχέσεις. Μια πραγματικά δημοκρατική κυβέρνηση είναι δημοκρατική στις διεθνείς της σχέσεις. Δεν προωθεί την ηγεμονία και τη διαίρεση στο εξωτερικό ενώ οικοδομεί τη δημοκρατία και την ενότητα στο εσωτερικό. Ο δρόμος προς την ευημερία των εθνών περνά μέσα από τη συνεργασία τους με σεβασμό, παρά τις όποιες διαφορές απόψεων σε συγκεκριμένα θέματα.

Οι διεθνείς σχέσεις θα πρέπει να προσεγγίζονται με τις αρχές της διαβούλευσης, της κοινής συμβολής των κρατών προς όφελος κοινών συμφερόντων και η λήψη των αποφάσεων θα πρέπει να γίνεται στο πνεύμα μιας πραγματικά πολυμερούς προσέγγισης. Θα πρέπει να υπάρχει μια πιο περιεκτική παγκόσμια διακυβέρνηση και όχι αυτή της επιβολής ‘του δίκαιου του ισχυρού’. Το να επιδιώκει κανείς την υπεροχή και να βάζει τον εαυτό του πάντα πρώτο είναι μια πράξη ηγεμονισμού και μονομέρειας και δη αντιδημοκρατική.

Αντιμέτωπες με μια σειρά από παγκόσμιες προκλήσεις, οι χώρες πρέπει επειγόντως να ενισχύσουν τον συντονισμό και τη συνεργασία για μια κοινή πρόοδο και ευημερία. Ειδικά σήμερα που η διεθνής κοινότητα καλείται να βελτιώσει τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και για την εξουδετέρωση των διασυνοριακών απειλών. Η Κίνα και η Ρωσία καλούν τις χώρες: να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη ‘διπλωματία που βασίζεται στο κέρδος’ και προκαλεί διχασμό και αντιπαραθέσεις. Η Ρωσία και η Κίνα απευθύνουν έκκληση για αμοιβαίο σεβασμό και συνεργασία στις διεθνείς σχέσεις. Η Ρωσία και η Κίνα επιδιώκουν την αρμονική συνύπαρξη των λαών με διαφορετικά κοινωνικά συστήματα, ιδεολογίες, ιστορίες, πολιτισμούς και επίπεδα ανάπτυξης».

Μήπως τελικά η Κίνα και η Ρωσία είναι πιο εξωστρεφείς ηγέτιδες δυνάμεις απέναντι σε μια Δύση απομονωτισμού, προστατευτισμού και εθνικισμού;

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ρεαλισμός της εξουσίας και του πολέμου μπροστά σε διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη

Το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς θεσμοί όπως το Διεθνές Δικαστήριο που εξετάζει προσφυγή κατά του Ισραήλ, απέδειξαν πως βρίσκονται σε θέση αδυναμίας και ανικανότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα