ΑΘΗΝΑ
09:30
|
26.04.2024
Κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου το περιοδικό Αρχειομαρξιστικές Μνήμες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΜΑΡΞΙΣΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Άγνωστες πτυχές του εργατικού κινήματος του μεσοπολέμου στην Ελλάδα μαζί με συγκλονιστικά ντοκουμέντα από τα αρχεία της KGB, συνθέτουν το περιεχόμενο του δεύτερου τεύχους του περιοδικού Αρχειομαρξιστικές Μνήμες, που κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου.

Τη μεγαλύτερη επιτυχία του περιοδικού αποτελεί αναμφίβολα η παρουσίαση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, των ντοκουμέντων που αφορούν την περιπέτεια και την τραγική κατάληξη του πολυτραγουδισμένου Μπεζεντάκου. Κάτι που έγινε κατορθωτό χάρις στη συλλογική προσπάθεια και την οικονομική συνεισφορά πολλών ανθρώπων που υποστηρίζουν το ερευνητικό έργο της ομάδας Αρχειομαρξιστικές Μνήμες.

Το σύνολο των ντοκουμεντων στην πρωτότυπη μορφή τους δημοσιεύεται στην «συνοδευτική» του περιοδικού ιστοσελίδα και είναι προσβάσιμα σε όλους στο arxeimarxistikesmnimes.org.

Τα ντοκουμέντα αναλύει και παρουσιάζει ο Κώστας Παλούκης στο άρθρο του «Όταν οι σοβιετικοί τρομάξαν και κάστρα φτιάξαν: το τέλος του Μιχάλη Μπεζεντάκου.

Το άρθρο του Θόδωρου Μπενάκη «Μεταξύ ΚΚΕ και Τρότσκι: οι «φραξιονιστές» και η Κομμουνιστική Ενωτική Ομάδα (ΚΕΟ), φωτίζει τις πολιτικές διαμάχες και τη διαδρομή της ομάδας που ανήκε ο Μπεζεντάκος πριν φύγει από την Ελλάδα.

Το περιοδικό συμπληρώνεται με το άρθρο του Αριστείδη Λάμπρου που, στηριγμένο σε κρατικά έγγραφα, μας παρουσιάζει «Πως έβλεπαν τη δράση των Αρχειομαρξιστών οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του Ελληνικού Κράτους» και του Νίκου Θεοδοσίου που αναδεικνύει άγνωστες πτυχές της ζωής και της προσωπικότητας του εκτελεσμένου στην Καισαριανή την πρωτομαγιά του 1944, Γεώργιου Κρόκκου και έχει τίτλο «Γιώργος Κρόκος: Μια σκληρά χαραγμένη ζωή».

Το περιοδικό κυκλοφορεί κυρίως διαδικτυακά και δωρεάν , και είναι εύκολα προσβάσιμο στην ιστοσελίδα μας arxeimarxistikesmnimes.org από όπου μπορείτε να το κατεβάσετε σε μορφή PDF, αλλά και σε έντυπη μορφή σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

ΑΡΧΕΙΟΜΑΡΞΙΣΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Email: arxeiomarjistikesmnimes@gmail.com

https://arxeiomarxistikesmnimes.org

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το TikTok βγαίνει στο «σφυρί» και οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν ουρά για να το αποκτήσουν

Celebrities στα εστιατόρια

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η «πορτοκαλί» Ελλάδα: Η σκόνη της Σαχάρας κατάπιε την Αθήνα

Τουρκία: Μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων σε κουρδικά μέσα ενημέρωσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα