ΑΘΗΝΑ
14:30
|
08.11.2024
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν την προγραμματισμένη συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν την προγραμματισμένη συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη Σαουδική Αραβία το Σάββατο, η οποία θα σηματοδοτήσει την πρώτη δημόσια συνάντηση ενός μεγάλου δυτικού ηγέτη με τον διάδοχο μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Για τρία χρόνια από τη δολοφονία του 2018, οι αρχηγοί κρατών της Δύσης απέφευγαν τις άμεσες κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρίγκιπα διάδοχο στο βασίλειο των Σαούντ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει αποφύγει ακόμη και να μιλήσει στον μελλοντικό βασιλιά σε κάτι που θεωρείται ευρέως ως μια προσπάθεια να αποφευχθεί η νομιμοποίηση του ντε φάκτο ηγεμόνα.

Αλλά η κίνηση του Μακρόν υποδηλώνει ότι τουλάχιστον ένας σημαντικός ηγέτης της Δύσης είναι έτοιμος να αποκαταστήσει επίσημα τους δεσμούς με τον διάδοχο απευθείας, λιγότερο από ένα χρόνο αφότου οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δημοσίευσαν έκθεση που έλεγαν ότι πίστευαν ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ είχε εγκρίνει τη δολοφονία του Κασόγκι.

«Όποιο στρατηγικό συμφέρον και να έχει η Γαλλία στη Σαουδική Αραβία, τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη νομιμοποίηση ενός ηγεμόνα που σκοτώνει δημοσιογράφους, απειλεί ακτιβιστές, φυλακίζει γυναίκες υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σφάζει πολίτες της Υεμένης και εξαπατά τη διεθνή κοινότητα. Ο Μακρόν μειώνει τον εαυτό του και τη χώρα του καθώς ξεπέφτει σε συνεργασία με τον MBS», δήλωσε η Ανιές Καλμάρντ, Γαλλίδα υπήκοος που υπηρετεί ως γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Αφού ο Μακρόν κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να «αποκαταστήσει» τον πρίγκιπα Μοχάμεντ, το γραφείο του υπερασπίστηκε τη συνάντηση, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η Σαουδική Αραβία είναι «μεγάλος παράγοντας στην περιοχή» και τόνισε ότι η Γαλλία θα έχει «απαιτητικό διάλογο» με το βασίλειο.

Το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων είπε ότι η συνάντηση στη Τζέντα δεν αποσκοπούσε με κανέναν τρόπο να επαναφέρει τον διάδοχο στην ενεργό δράση. Αντίθετα, ήταν μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του Μακρόν από την εκλογή του να συμβάλει η Γαλλία στη «σταθερότητα» στην περιοχή και ότι η χώρα παρουσίαζε τον εαυτό της «ως εξισορροπητική δύναμη για την ενίσχυση του διαλόγου» μεταξύ χωρών από τη Μεσόγειο έως τον Κόλπο.

Ο Μπρους Ρίντελ , ανώτερος συνεργάτης στο Brookings Intelligence Project που υπηρέτησε επίσημα ως αναλυτής στη CIA με επίκεντρο τη Σαουδική Αραβία, χαρακτήρισε τη συνάντηση «γαλλική σφραγίδα έγκρισης για τον MBS και τον πόλεμό του στην Υεμένη».

«Οποιαδήποτε εμφάνιση αποδοκιμασίας από τη Δύση για τη συμπεριφορά της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη έχει πλέον αφαιρεθεί. Είναι μια αξιοσημείωτη δήλωση της γαλλικής προδοσίας του λαού της Υεμένης», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ που έδειξε ότι σχεδόν 400.000 παιδιά κινδύνευαν να πεθάνουν από την πείνα εν μέσω της σύγκρουσης στην Υεμένη, την οποία ο Ρίντελ είπε ότι ήταν μια καταστροφή που σε μεγάλο βαθμό είχε τεθεί σε εφαρμογή από τον ίδιο τον πρίγκιπα Μοχάμεντ.

Τα νέα για τη συνάντηση του Μακρόν συνέπεσαν με μια νέα προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να προσεγγίσει τη Σαουδική Αραβία, καθώς προσπάθησε να πείσει το βασίλειο να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου.

Σε ανακοίνωσή του, το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας αποκάλυψε ότι τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ταξίδεψαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ για να συζητήσουν οικονομικά ζητήματα και τομείς όπου οι ΗΠΑ θα μπορούσαν «να συνεργαστούν για να επενδύσουν στο μέλλον καθαρής ενέργειας και να βρουν τρόπους για περαιτέρω συνεργασία για την οικοδόμηση μια αρχιτεκτονική καθαρής ενέργειας του 21ου αιώνα».

Ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός, Saudi Aramco, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συνεισφέροντες διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Μπάιντεν δεν αναμένεται να έχει συνομιλία με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ παρά την επικοινωνία.

Η σχέση της κυβέρνησης Μπάιντεν με το βασίλειο βρίσκεται υπό στενό έλεγχο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, όπου Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι εξέφρασαν τη βαθιά αποδοκιμασία του βασιλείου και ζήτησαν από τις ΗΠΑ να τερματίσουν όλες τις πωλήσεις όπλων στους Σαουδάραβες.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέκρινε τις γαλλικές πωλήσεις όπλων στην περιοχή και είπε ότι ο Μακρόν πρέπει να μιλήσει ενάντια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την επίσκεψή του στον Κόλπο, που ξεκινά την Παρασκευή και θα πραγματοποιηθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Σε ανακοίνωσή του, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε: «Ο Μακρόν θα πρέπει να θέσει επί τάπητος τη φρικτή δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι το 2018. Η σιωπή σε αυτά τα θέματα θα ισοδυναμούσε με το να κλείνουμε τα μάτια σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πηγή: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο γνωστό μοτίβο του υποτιθέμενου θετικού κλίματος, οι δηλώσεις Γεραπετρίτη-Φιντάν

Όρμπαν: Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει την Ουκρανία, χωρίς τις ΗΠΑ

Ισραηλινοί συνέλαβαν Γάλλους φρουρούς στο Όρος των Ελαιών

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν σήμερα στην Αθήνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα