Σε μια τοποθέτηση που εκλαμβάνεται από πολλούς ως έμμεση ομολογία ενοχής, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Άλον Σούστερ δήλωσε ότι «δεν μπορεί να πει» τι προκάλεσε την έκρηξη της 4ης Δεκεμβρίου στην περιοχή Νατάνζ στο Ιράν, όπου βρίσκεται πυρηνική εγκατάσταση. Ο Σούστερ απέφυγε την ερώτηση του παρουσιαστή του Radio 103FM σχετικά με τη συνενοχή του Ισραήλ στο συμβάν.
«Δεν ρωτάμε έναν άνθρωπο τι έκανε τη νύχτα, αλλά αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να επιφέρουμε μια αλλαγή στα κίνητρα όλου του κόσμου με διπλωματικά μέσα».
Ο Σούστερ εστίασε αντ’ αυτού στις προσπάθειες που έχει αναλάβει το Ισραήλ για να εμποδίσει αυτό που το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται ότι είναι η ανάπτυξη του προγράμματος πυρηνικών όπλων του Ιράν. Ο αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας του Τελ Αβίβ επέμεινε ότι ένα ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αφορά ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνο το Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται σταθερά ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το Ιράν αρνείται σταθερά τους ισχυρισμούς.
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας εξέφρασε την ελπίδα του ότι το Τελ Αβίβ θα «κινητοποιήσει» τον κόσμο για να σταματήσει το Ιράν, αλλά σημείωσε ότι το Ισραήλ είναι ικανό να ενεργήσει από μόνο του – συμπεριλαμβανομένης της χρήσης στρατιωτικών επιλογών. Ο Σούστερ παρατήρησε επίσης ότι το Τελ Αβίβ έχει επενδύσει πολλά για να αυξήσει την ετοιμότητά του για ένα στρατιωτικό σενάριο.
«Έχουμε χρησιμοποιήσει βία κατά των εχθρών μας στο παρελθόν και είμαστε πεπεισμένοι ότι σε ακραίες καταστάσεις, υπάρχει ανάγκη να ενεργήσουμε με στρατιωτικά μέσα».
Το Ισραήλ διέθεσε πρόσφατα περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων με τις οποίες θα χτυπήσει ιρανικά πυρηνικά αντικείμενα, τα οποία μπορεί να είναι οχυρωμένα και κρυμμένα υπόγεια. Μια τέτοια τοποθεσία βρίσκεται κοντά στην πόλη Νατάνζ, όπου ακούστηκε έκρηξη στις 4 Δεκεμβρίου. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι είδαν ένα έντονο φως στον ουρανό εκείνη τη στιγμή.
Οι ιρανικές αρχές προσπάθησαν αργότερα να κατευνάσουν τους φόβους του κοινού, υπονοώντας ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας και ισχυρίστηκαν ότι το δίκτυο αεράμυνας της χώρας είχε εκτοξεύσει έναν πύραυλο ως μέρος μιας δοκιμής της «δύναμης ταχείας αντίδρασης». Δεν αναφέρθηκαν θύματα μετά το περιστατικό.
Η εγκατάσταση της Νατάνζ έχει δεχθεί επίθεση στο παρελθόν, ιδιαίτερα σε μια έκρηξη τον Απρίλιο του 2021, για την οποία οι ιρανικές αρχές έκαναν λόγο για δολιοφθορά. Μια πρόσφατη αναφορά των μέσων ενημέρωσης στο Jewish Chronicle ισχυρίζεται ότι την επίθεση διέπραξαν 10 Ιρανοί επιστήμονες που στρατολογήθηκαν από τη Μοσάντ. Το Τελ Αβίβ δεν επιβεβαίωσε άμεσα ότι είχαν επιτεθεί στον πυρηνικό χώρο. Η Τεχεράνη δεν έκανε επίσημες κατηγορίες σχετικά με τη συνενοχή του Ισραήλ στο συμβάν του Απριλίου 2021.
Υπήρξαν αρκετές αναφορές όλα αυτά τα χρόνια για ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο την καταστροφή ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, τις οποίες το Τελ Αβίβ δεν έχει επιβεβαιώσει. Οι τελευταίες αναφορές επιρρίπτουν την ευθύνη για την έκρηξη του Απριλίου στο εργοστάσιο της Νατάνζ σε ντόπιους επιστήμονες που λέγεται ότι είχαν στρατολογηθεί από τη διαβόητη Μοσάντ, την ελίτ υπηρεσία πληροφοριών του Τελ Αβίβ.
Πηγή: Sputnik News