ΑΘΗΝΑ
02:13
|
21.09.2024
Έντονη ανησυχία για τις αυξανόμενες αναφορές περί δολοφονιών και εξαφανίσεων μελών των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας εξέφρασαν με κοινή τους ανακοίνωση περισσότερες από 20 χώρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έντονη ανησυχία τους για τις αυξανόμενες αναφορές περί δολοφονιών και εξαφανίσεων πρώην μελών των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο εξέφρασαν με κοινή τους ανακοίνωση περισσότερες από 20 χώρες, εφιστώντας την προσοχή στα περιστατικά καταπάτησης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τεκμηριώθηκαν πρόσφατα από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο.  

«Υπογραμμίζουμε ότι οι εικαζόμενες ενέργειες συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έρχονται σε αντίθεση με την ανακοινωθείσα αμνηστία των Ταλιμπάν», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, με τις χώρες που συνυπογράφουν το κείμενο να ζητούν την άμεση και διαφανή διερεύνηση των περιστατικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έκθεση του Παρατηρητηρίου που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη (30/11) ανέφερε ότι οι δυνάμεις των Ταλιμπάν έχουν εκτελέσει ή εξαφανίσει βίαια περισσότερα από 100 πρώην μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας από τις 15 Αυγούστου που ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, παρά την κήρυξη αμνηστίας. 

Το υπουργείο Εσωτερικών των Ταλιμπάν απέρριψε την έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ωστόσο δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει σε σύλληψη οποιουδήποτε προσώπου θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι προχώρησε σε βίαια αντίποινα εναντίον πρώην μελών του στρατού.

«Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν και αυτά τα βήματα πρέπει να δημοσιοποιούνται ξεκάθαρα ως άμεσος αποτρεπτικός παράγοντα για περαιτέρω δολοφονίες και εξαφανίσεις. Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τους Ταλιμπάν ανάλογα με τις ενέργειές τους» καταλήγει η κοινή δήλωση των κρατών.

*Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Καναδάς, Δανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Βρετανία, Ουκρανία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Αίτημα για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου

Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε για εκβιασμό ερευνητών

Ανησυχία επιστημόνων για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» που λιώνει με γοργούς ρυθμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα