ΑΘΗΝΑ
21:00
|
18.01.2022
Η αμερικανική εταιρεία αντιμετωπίζει εξονυχιστικό έλεγχο για τα κέρδη του εμβολίου κατά της Covid.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι υπουργοί συμφώνησαν μια ρήτρα απορρήτου σε οποιαδήποτε διαφωνία προκύψει με την φαρμακοβιομηχανία Pfizer σχετικά με την προμήθεια εμβολίου Covid της Βρετανίας. Μεγάλα τμήματα των συμβάσεων της κυβέρνησης με την εταιρεία σχετικά με την προμήθεια 189 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων έχουν αποκρυφθεί και οποιαδήποτε διαδικασία διαιτησίας θα παραμείνει μυστική.

Η αποκάλυψη έρχεται καθώς η Pfizer κατηγορείται από έναν πρώην ανώτερο αξιωματούχο υγείας των ΗΠΑ για «πολεμική κερδοσκοπία» κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σε μια έρευνα του Channel 4 Dispatches που θα μεταδοθεί αυτή την εβδομάδα, ο Tom Frieden, ο οποίος ήταν διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, είπε: «Αν εστιάζεις απλώς στη μεγιστοποίηση των κερδών σου και είσαι κατασκευαστής εμβολίων… κερδοσκοπείς εν μέσω πολέμου».

Ο Zain Rizvi, διευθυντής έρευνας στο Public Citizen, μια αμερικανική οργάνωση υπεράσπισης των καταναλωτών που εξέτασε τις παγκόσμιες συμβάσεις εμβολίων της Pfizer, δήλωσε: «Υπάρχει ένα τείχος μυστικότητας γύρω από αυτές τις συμβάσεις και είναι απαράδεκτο, ιδιαίτερα σε μια κρίση δημόσιας υγείας».

Ο Ρίζβι είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έπρεπε να εξηγήσει γιατί είχε συμφωνήσει σε μυστικές διαδικασίες διαιτησίας. Είπε: «Είναι η μόνη χώρα υψηλού εισοδήματος που έχουμε δει που έχει συμφωνήσει με αυτή τη διάταξη. Επιτρέπει στις φαρμακευτικές εταιρείες να παρακάμπτουν τις εγχώριες νομικές διαδικασίες.

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επέτρεψε στις φαρμακοβιομηχανίες να κάνουν κουμάντο. Πώς καταλήξαμε σε μια κατάσταση όπου μια χούφτα φαρμακοβιομηχανίες μπορούν να ασκούν τόσο μεγάλο έλεγχο στις πιο ισχυρές κυβερνήσεις στον κόσμο; Αυτό δείχνει ένα προβληματικό σύστημα».

Η Pfizer έχει κερδίσει επαίνους για το πρόγραμμα χορήγησης εμβολίων, αλλά η πολυεθνική των ΗΠΑ αντιμετωπίζει αυξανόμενο εξονυχιστικό έλεγχο σχετικά με την κλίμακα των κερδών της και το ποσοστό των δόσεων που έχει παραδώσει σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Ενώ η AstraZeneca συμφώνησε να πουλήσει το εμβόλιο της με μειωμένο κόστος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Pfizer ήθελε να εξασφαλίσει τα κέρδη της. Το εμβόλιο Pfizer/BioNTech, το οποίο έχει πλέον την επωνυμία Comirnaty, θα είναι ένα από τα πιο προσοδοφόρα φάρμακα στη φαρμακευτική ιστορία.

Η έρευνα του Channel 4 αποκαλύπτει μια ανάλυση από έναν ειδικό βιολογικής μηχανικής που ισχυρίζεται ότι το εμβόλιο Pfizer κοστίζει μόλις 76 πένες στερλίνας για κάθε εμβόλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πωλείται για 22 λίρες η δόση στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής δεν περιλαμβάνει το κόστος έρευνας, διανομής και άλλα κόστη, αλλά η Pfizer λέει ότι το περιθώριο κέρδους της ως ποσοστό προ φόρων είναι στα «υψηλά των 20». Η Pfizer αναμένει να παραδώσει 2,3 δισεκατομμύρια εμβόλια φέτος με προβλεπόμενα έσοδα 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μια έκθεση τον περασμένο μήνα από την People’s Vaccine Alliance, έναν συνασπισμό οργανώσεων συμπεριλαμβανομένων φιλανθρωπικών οργανώσεων, ανέφερε ότι η Pfizer και άλλες εταιρείες φαρμάκων έχουν πουλήσει την πλειονότητα των δόσεων σε πλούσιες χώρες, αφήνοντας τις χώρες χαμηλού εισοδήματος «στην απ’έξω». Μόνο το 2% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος είχαν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορονοϊού. Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να αναστείλουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για εμβόλια, τεστ, θεραπείες και άλλα ιατρικά εργαλεία για τον Covid-19.

Η Pfizer αντιμετώπισε εξονυχιστικούς ελέγχους για υπερβολικά παγκόσμια κέρδη αφού ο συνεργάτης της, η εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2020 ότι επρόκειτο να λάβει έως και 375 εκατομμύρια ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη εμβολίων.

Η Anna Marriott, υπεύθυνη πολιτικής υγείας της Oxfam, δήλωσε: «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι σε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αρνούνται τα εμβόλια, έτσι ώστε οι φαρμακευτικές εταιρείες να μπορούν να αποκομίζουν τρελά κέρδη. Δεδομένου ότι οι δημόσιες επενδύσεις ήταν ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των εμβολίων, είναι ακατανόητο τα φαρμακευτικά μονοπώλια να έχουν προτεραιότητα έναντι των ζωών των ανθρώπων».

Η Pfizer έχει υποσχεθεί μέχρι σήμερα 40 εκατομμύρια δόσεις από την παγκόσμια παραγωγή στην Covax, την πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για την παροχή εμβολίων για χώρες χαμηλού εισοδήματος. Αυτό είναι λιγότερο από το 2% της παγκόσμιας παραγωγής της για το 2021. Η εταιρεία λέει ότι στοχεύει να παραδώσει τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια δόσεις σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μέχρι το τέλος του 2022.

Η Pfizer είπε ότι η παραγωγή εμβολίων ήταν η «μεγαλύτερη διεύρυνση» στην ιστορία της εταιρείας και ήταν περήφανη που παρέδωσε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια εμβόλια σε 162 χώρες. Προμήθευε χώρες χαμηλού εισοδήματος σε τιμή κόστους και σε όλες τις άλλες χώρες προσφέρθηκε το εμβόλιο σε πολύ μειωμένη τιμή.

Η εταιρεία πρόσθεσε: «Η πανδημία έχει αναδείξει την εξαιρετική αξία που μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία ένας ζωντανός ιδιωτικός τομέας». Είπε ότι οι συμφωνίες εμπιστευτικότητας ήταν συνήθης πρακτική. Το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής του εμβολίου από έναν ειδικό βιολογικής μηχανικής ήταν κατάφωρα ανακριβές και ανούσιο επειδή δεν αντικατόπτριζε το πραγματικό κόστος μέχρι να φτάσει το εμβόλιο στους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων κλινικών μελετών, αυξημένων προσπαθειών παραγωγής και παγκόσμιας διανομής.

Η κυβέρνηση είπε ότι τα συμβόλαιά της για τα εμβόλια ήταν εμπορικά ευαίσθητα και δεν μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες. Η BioNTech δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Πηγή: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Αθήνα αύριο ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών

ΠΟΥ: Ότι η Covid-19 θα εξελιχθεί σε ενδημική μορφή δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι επικίνδυνη

Nόβακ Τζόκοβιτς: Το τελευταίο θύμα της Rio Tinto;

Γερμανία: Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των ενηλίκων το 73%

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα