ΑΘΗΝΑ
02:12
|
20.04.2024
Να πάρει πίσω το casus belli κάλεσε εκ νέου την Τουρκία ο Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί όχι μόνον απειλή πολέμου αλλά και παγκόσμια πρωτοτυπία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να πάρει πίσω το casus belli κάλεσε εκ νέου την Τουρκία ο Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί όχι μόνον απειλή πολέμου αλλά και παγκόσμια πρωτοτυπία.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στο διάλογο με τη γείτονα για τη μια διαφορά που αφορά στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και την ΑΟΖ υπό την προϋπόθεση άρσης του casus belli.

«Αυτονόητη προϋπόθεση επιτυχίας του διαλόγου είναι να εγκαταλειφθεί η απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδος. Να εγκαταλειφθεί το casus belli. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη η οποία κατά πλήρη παράβαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ απειλεί άλλη χώρα με πόλεμο και μάλιστα με την σημείωση ότι η απειλή διατυπώνεται αν η άλλη χώρα -η Ελλάδα- ασκήσει νόμιμο δικαίωμά της. Αυτό πρέπει να φύγει από την μέση. Δεν είναι δυνατό να δεχόμαστε ως λογική συνύπαρξης την απειλή πολέμου. Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι και για δικό της όφελος η απόσυρση του casus belli», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Σε ότι αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι προκλητικε΄ς και παράνομες ενέργειες της Άγκυρας τόσο στην περίκλειστη πόλη Αμμοχώστου όσο και την Κυπριακή ΑΟΖ και να υπάρξει επανέναρξη διαλόγου στο μόνο αποδεκτό πλαίσιο για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία για την εκλογή της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 95 δεσμεύσεις και είμαστε πολύ κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία», ανέφερε.

«Η επίσκεψη του Πάπα είχε ένα πολύ μεγάλο θετικό αποτέλεσμα»

Νωρίτερα, αφότου αποχαιρέτησε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τον Πάπα Φραγκίσκο, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Ποντίφικα στη χώρα, κρίνοντας πως «είχε ένα πολύ μεγάλο θετικό αποτέλεσμα».

Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, η παρουσία του Ποντίφικα στην Ελλάδα «ανέδειξε τον σημαντικό και θετικό τρόπο με τον οποίο η χώρα μας χειρίζεται το μεταναστευτικό-προσφυγικό». «Προστατεύει και νοιάζεται για την ανθρώπινη ζωή, για τον ανθρώπινο πόνο» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας, ενώ επεσήμανε πως «η επίσκεψη του Ποντίφικα πέτυχε αυτό το μήνυμα να περάσει σε όλη την Οικουμένη».

Πηγές: Βουλή ΤV, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα