ΑΘΗΝΑ
01:25
|
23.09.2024
«Θέλαμε να κάνουμε μια μη βίαιη διαμαρτυρία», δήλωσε εκπρόσωπος της ομάδας SOS Racisme.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος ακροδεξιός υποψήφιος Ερίκ Ζεμούρ εγκαινίασε την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία μπροστά σε χιλιάδες επευφημούντες υποστηρικτές του που κυμάτιζαν την τρικολόρ την Κυριακή, σε μια εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν συγκρούσεις.

Ο 63χρονος συγγραφέας και τηλεοπτικός σχολιαστής, που ανακοίνωσε την Τρίτη επίσημα ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του ερχόμενου Απριλίου, πραγματοποίησε την πρώτη του εκδήλωση σε ένα εκθεσιακό κέντρο στο Βιλπίντ, με χιλιάδες συγκεντρωμένους να ξεσπούν σε επευφημίες κάθε φορά που ο ομιλητής έκανε αναφορά στη μείωση της μετανάστευσης και σε αποδοκιμασίες  κάθε φορά που ακούγονταν το όνομα του Μακρόν.

«Το διακύβευμα είναι τεράστιο. Αν κερδίσω, θα είναι η αρχή για να ξανακερδίσουμε την πιο όμορφη χώρα στον κόσμο», είπε ο Ζεμούρ στο πλήθος.

Η συγκέντρωση χαρακτηρίστηκε από ένταση από την αρχή, καθώς ένας πολίτης άρπαξε τον Ζεμούρ από τον λαιμό καθώς έμπαινε στην αίθουσα για να εκφωνήσει την ομιλία του, απομακρύνθηκε γρήγορα και συνελήφθη από την αστυνομία.

Στη συνέχεια ξέσπασαν συγκρούσεις και πετάχτηκαν καρέκλες εναντίον ακτιβιστών που σηκώθηκαν όρθιοι με το σύνθημα «Όχι στο ρατσισμό» γραμμένο στις μπλούζες τους. Τουλάχιστον δύο από αυτούς τραυματίστηκαν καθώς εκδιώκονταν από την αίθουσα.

«Θέλαμε να κάνουμε μια μη βίαιη διαμαρτυρία», δήλωσε στο AFP η Αλίν Κρέμνερ, από την ομάδα SOS Racisme, η οποία οργάνωσε τη διαμαρτυρία. «Οι συγκεντρωμένοι έπεσαν πάνω μας και άρχισαν να μας χτυπούν», ανέφερε.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ κατηγόρησε τον Ζεμούρ για επίθεση εναντίον ειρηνικών αγωνιστών. «Έχει κανείς καμία αμφιβολία τώρα για το τι παρακινεί τους ακτιβιστές της Βιλπίντ;», έγραψε στο Twitter.

Ένα συνεργείο της δημοφιλούς νυχτερινής τηλεοπτικής ειδησεογραφικής εκπομπής Quotidien αποδοκιμάστηκε επίσης από τους οπαδούς του Ζεμούρ και απομακρύνθηκε από την ασφάλεια, με την εχθρότητα προς τα μέσα ενημέρωσης να αποτελεί χαρακτηριστικό των ομιλιών στην εκδήλωση.

Ο Ζέμουρ, ο οποίος έχει δύο καταδίκες για ρητορική μίσους, υποστήριξε ότι στη συγκέντρωση συμμετείχαν 15.000 άνθρωποι, αν και οι διοργανωτές είχαν προηγουμένως μιλήσει για 12.000.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο ακροδεξιός υποψήφιος υποσχέθηκε ότι αν εκλεγεί θα μειώσει τη μετανάστευση σχεδόν στο μηδέν, θα αυστηροποιήσει δραματικά τη διαδικασία πολιτογράφησης και θα απελάσει όσους δεν λαμβάνουν άσυλο και τους «παράνομους» μετανάστες, ενώ τόνισε για μια ακόμα φορά τον κίνδυνο να «αντικατασταθούν» οι Γάλλοι από τους μετανάστες, απηχώντας μια θεωρία γνωστή ως «μεγάλη αντικατάσταση» που είναι δημοφιλής στους λευκούς ρατσιστές.

Με πληροφορίες από AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Λυδία Λίθος» στην ενότητα της Αριστεράς η πρόταση καθαίρεσης του Μακρόν

Κικίλιας: 14.300 στρέμματα δάσους κάηκαν φέτος

Η ελευθερία του λόγου πάει περίπατο στην «Δημοκρατική Ευρώπη»

Οι ΗΠΑ ψήφισαν νομοσχέδιο που υποχρεώνει τα προϊόντα της Παλαιστίνης να φέρουν ετικέτα ως «Ισραήλ»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα