ΑΘΗΝΑ
05:00
|
13.05.2024
Τρία στα τέσσερα κορίτσια έχουν λάβει φωτογραφίες με σεξουαλικό περιεχόμενο μέσω εφαρμογών παρά τη θέλησή τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα βρετανική έρευνα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Δευτέρα (6/12), απευθύνει έκκληση προς τους γονείς και τα σχολεία να αντιδράσουν και να λάβουν μέτρα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης των μαθητών και μαθητριών μέσω εφαρμογών και πλατφορμών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Snapchat και το Instagram.

Η έρευνα των ακαδημαϊκών από το Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Κεντ διαπίστωσε ότι τρία στα τέσσερα κορίτσια έχουν λάβει φωτογραφίες με σεξουαλικό περιεχόμενο μέσω αυτών των διαδικτυακών εφαρμογών παρά τη θέλησή τους. Επιπλέον, το 50% των εφήβων που λαμβάνει εικόνες και φωτογραφίες με σεξουαλικό περιεχόμενο μέσω των social media επιλέγει να μην το αναφέρει στους γονείς, στις αρμόδιες αρχές ή στις εταιρείες.

Η νέα βρετανική έρευνα εστιάζει στα τεχνολογικά κενά των εφαρμογών, στην ελλιπή λογοδοσία των εταιρειών και στα ελάχιστα μέτρα που λαμβάνουν ως προς τον έλεγχο των ταυτοτήτων όσων ανεβάζουν ή αποστέλλουν περιεχόμενο μέσω αυτών των δημοφιλών διαδικτυακών πλατφορμών. Επισημαίνεται πως οι έφηβοι χρήστες έχουν την τάση απλά να «μπλοκάρουν» τους αποστολείς του ακατάλληλου περιεχομένου από το να τους καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές για σεξουαλική παρενόχληση.

Οργανώσεις για την προστασία των ανηλίκων ζητούν από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου να εισάγει επιτέλους τη λειτουργία επαλήθευσης της ηλικίας σε όλες τις εμπορικές ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο, διαφορετικά να προχωρήσει στη λήψη δικαστικών μέτρων.

Οι ακαδημαϊκοί ρώτησαν τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα γιατί δεν καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανηλίκων απάντησε: «Δεν πιστεύουμε ότι οι καταγγελίες αποδίδουν». Μόλις το 17% των παιδιών που έλαβαν ακατάλληλο σεξουαλικό περιεχόμενο στα κινητά του, ενημέρωσε τις εταιρείες που διαχειρίζονται τις πλατφόρμες.

«Οι νέοι της Βρετανίας είναι αντιμέτωποι με μια ανεξέλεγκτη κρίση σεξουαλικής βίας», αναφέρει η καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του UCL, Τζέσικα Ρινγκρόουζ. «Παρά το γεγονός ότι αυτοί οι νέοι, κυρίως τα κορίτσια, λένε ότι αισθάνονται αηδιασμένοι, αμήχανοι και μπερδεμένοι για την αποστολή και τη λήψη των μη συναινετικών εικόνων, σπάνια θέλουν να μιλήσουν για τις διαδικτυακές τους εμπειρίες από φόβο μήπως κατηγορήσουν τα θύματα και ανησυχούν ότι η αναφορά θα κάνει τα πράγματα», προσθέτει η Βρετανή καθηγήτρια.

Στην έρευνα συμμετείχαν 480 νέου, ηλικίας από 12 έως το 18 ετών, από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γεωργία: Προς έγκριση το νομοσχέδιο για «ξένους πράκτορες» παρά τις αντιδράσεις

Μεγάλη πυρκαγιά στον Δυτικό Καναδά ωθεί χιλιάδες κατοίκους να εκκενώσουν

Και όμως, έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από όση νομίζουμε

Στους 143 οι νεκροι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα