ΑΘΗΝΑ
16:43
|
05.11.2024
«Αυτή δεν είναι η τελευταία φορά που ένας ιός απειλεί τις ζωές και τη διαβίωσή μας», τόνισε μία από τους δημιουργούς του εμβολίου της AstraZeneca.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι μελλοντικές πανδημίες ενδέχεται να είναι ακόμη πιο φονικές από την covid-19, προειδοποίησε μία από τους δημιουργούς του εμβολίου AstraZeneca, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την ετοιμότητα σε περίπτωση μιας νέας πανδημίας ώστε να μην χαθούν τα έως τώρα επιστημονικά επιτεύγματα.

Προειδοποίησε επίσης ότι τα εμβόλια είναι πιθανόν να είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της παραλλαγής Όμικρον και τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί μέχρι να γίνουν περισσότερα γνωστά γι’ αυτό το ζήτημα.

«Αυτή δεν είναι η τελευταία φορά που ένας ιός απειλεί τις ζωές και τη διαβίωσή μας», τόνισε η καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ. «Η αλήθεια είναι ότι ένας επόμενος ιός ενδέχεται να είναι χειρότερος. Μπορεί να είναι πιο μεταδοτικός ή πιο φονικός ή και τα δύο», πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια κατάσταση στην οποία θα έχουμε περάσει όσα έχουμε περάσει και μετά θα ανακαλύψουμε ότι οι τεράστιες οικονομικές απώλειες που έχουμε υποστεί σημαίνουν ότι ακόμη δεν υπάρχει χρηματοδότηση για την προετοιμασία για μια πανδημία», σημείωσε ο Γκίλμπερτ. «Οι πρόοδοι που έχουμε κάνει και οι γνώσεις που έχουμε αποκτήσει δεν πρέπει να χαθούν» υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορoνοϊού η Βρετανίδα επιστήμονας δήλωσε ότι η πρωτεΐνη ακίδα του περιέχει μεταλλάξεις που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού. «Αλλά υπάρχουν και άλλες αλλαγές στη  νέα μετάλλαξη που μπορεί να σημαίνουν ότι τα αντισώματα που δημιουργούνται από τα εμβόλια ή από τη μόλυνση με άλλες μεταλλάξεις, μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης από την Όμικρον» ανέφερε.

«Μέχρι να μάθουμε περισσότερα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να λάβουμε μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης αυτής της νέας μετάλλαξης», υπογράμμισε.

Ζήτησε, τέλος, να γίνει κανόνας από εδώ και στο εξής, η ταχύτητα που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην δημιουργία εμβολίων και φαρμάκων. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα καθολικό εμβόλιο γρίπης προκειμένου να εξαλειφθεί αυτή η απειλή, ανέφερε χαρακτηριστικά

Νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στη Βρετανία

Το Σάββατο, η Βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες που κατευθύνονται προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει πλέον να κάνουν ένα τεστ Covid πριν από την αναχώρησή τους, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της Όμικρον.

Να σημειωθεί ότι στην κόκκινη λίστα των βρετανικών ταξιδιωτικών περιορισμών μπήκε και  η Νιγηρία μετά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων Omicron που συνδέονται με τη χώρα.

Ωστόσο, επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι οι αλλαγές στους ταξιδιωτικούς κανόνες είναι «σαν να κλείνεις την πόρτα του στάβλου, αφού το άλογο έχει φύγει».

Ο καθηγητής Μαρκ Γουλχάους δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες ήρθαν πολύ αργά για να κάνουν κάποια «ουσιαστική διαφορά» σε ένα πιθανό κύμα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 86 νέα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον την Κυριακή, ανεβάζοντας το σύνολο μέχρι στιγμής σε 246. Συνολικά, την Κυριακή καταγράφηκαν 43.992 κρούσματα και 54 θάνατοι εντός 28 ημερών από θετικό τεστ κορονοϊού.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Η UNICEF λέει ότι περισσότερα από 50 παιδιά σκοτώθηκαν μέσα σε 48 ώρες στην Τζαμπάλια

20 ημέρες έκαναν να λύσουν το πρόβλημα με το βακτήριο στο νερό των φοιτητικών εστιών

Σύλληψη γιατρού των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» από τις ισραηλινές δυνάμεις

Αθήνα: Σφραγίστηκε το κλαμπ που έδινε ποτά-μπόμπες σε ανήλικα, με παρουσία Δημάρχου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα