ΑΘΗΝΑ
14:34
|
26.04.2024
Με το βλέμμα στραμμένο στις νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τις απειλές Ερντογάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ηγέτες Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ συναντώνται αύριο στο Ισραήλ για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει των νέων γεωτρήσεων που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες στα τεμάχια 6 και 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Άλλα θέματα που θα απασχολήσουν την 8η Τριμερή συνάντηση κορυφής αναμένεται να είναι το Κυπριακό, η συνεργασία των τριών χωρών στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας υπό το φως και των αποτελεσμάτων της COP26, η συνεργασία στον τομέα των ΑΠΕ, οι κοινές δράσεις σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και η επέκταση των περιφερειακών μηχανισμών συνεργασίας.

Πέραν των ζητημάτων που αφορούν στη συνεργασία των τριών χωρών, με ενδιαφέρον αναμένεται και η συζήτηση για τα ανοίγματα που επιχειρεί η Τουρκία προς το Ισραήλ και τις άλλες χώρες της περιοχής το τελευταίο διάστημα.

Χαρακτηριστικό της σημασίας της συνόδου είναι το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά παρόλο που το Ισραήλ έχει ακυρώσει όλες τις επίσημες επισκέψεις για τις επόμενες δύο εβδομάδες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Όσον αφορά τις αναμενόμενες γεωτρήσεις η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας ήταν ότι θα στείλει και αυτή πλοία στην περιοχή. Μιλώντας την Τετάρτη σε φιλοκυβερνητικούς δημοσιογράφους, στο εθνικό δίκτυο TRT, ο Ερντογάν προανήγγειλε πως το νέο 4ο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία από τη Νότια Κορέα θα πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την οποία αποκάλεσε «Γαλάζια Θάλασσα».

Για τις τελευταίες εξελίξεις ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας θα ενημερώσει σήμερα την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

Την πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή αναμένεται να θέσει ο κ. Μητσοτάκης και στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Μόσχα την Τετάρτη, ενώ τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει ο κύκλος των διπλωματικών διαβουλεύσεων με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. στις 17 Δεκεμβρίου.

Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές η Ρωσία, εκτός από μία χώρα που συνδέεται με την Ελλάδα με ιστορικούς δεσμούς φιλίας, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με βαρύνοντα ρόλο, τη στιγμή που η Μόσχα έχει επανειλημμένα διαμηνύσει την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, μετά το Ισραήλ, θα μεταβεί στη Μαδρίτη για συνομιλίες με τον Ισπανό πρωθυπουργό, υπό την σκιά της υπογραφής τον περαμένο μήνα σειράς συμφωνιών μεταξύ Μαδρίτης και Άγκυρας.

Τέλος ο πρόεδρος της Τουρκίας, βεβαρημένος εκτός των γεωπολιτικών και από οικονομικά προβλήματα, καθώς τίποτα δεν φαίνεται να ανακόπτει την καθοδική τροχιά της λίρας, βρίσκεται σήμερα στο Κατάρ όπου διεξάγεται η σύνοδος στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών με τη συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα