ΑΘΗΝΑ
23:07
|
22.05.2022
Παράνομη απέλαση τεσσάρων Ιταλών που έκαναν επιτόπια έρευνα πεδίου στην Ειδομένη καταγγέλλει η Διεθνής Οργάνωση Ένωση Νομικών Μελετών για τη Μετανάστευση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση Ένωση Νομικών Μελετών για τη Μετανάστευση, η ΕΛ.ΑΣ. και η Frontex κατηγόρησαν τους τέσσερις ερευνητές για παράτυπη διέλευση των συνόρων στην Ειδομένη, τους έβαλαν σε θωρακισμένο βαν και λίγο αργότερα υποχρεώθηκαν να περπατήσουν μέχρι το συνοριακό φυλάκιο της Βόρειας Μακεδονίας.

Για παράνομη απέλαση στη Βόρεια Μακεδονία τεσσάρων Ιταλών που έκαναν επιτόπια έρευνα πεδίου στην Ειδομένη καταγγέλλει την ΕΛ.ΑΣ. και τη Frontex η διεθνής οργάνωση Ένωση Νομικών Μελετών για τη Μετανάστευση (Association for Juridical Studies on Immigration – ASGI).

Σύμφωνα με την καταγγελία, στις 6 Νοεμβρίου οι τέσσερις ερευνητές επισκέφτηκαν για λογαριασμό της οργάνωσης τα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας. Πέρασαν στην Ελλάδα νόμιμα από το συνοριακό φυλάκιο των Ευζώνων δείχνοντας τα απαραίτητα έγγραφα και έφτασαν στην Ειδομένη για να επιθεωρήσουν την περιοχή κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό όπου είχε αναπτυχθεί το 2015-2016 ο άτυπος καταυλισμός που φιλοξενούσε όσους πρόσφυγες ακολουθούσαν τον βαλκανικό διάδρομο προς την Κεντρική Ευρώπη – «ένα στρατηγικό σημείο για την κατανόηση και την ανάλυση της δυναμικής της διέλευσης των συνόρων, των παραβιάσεων και των διαδικασιών απώθησης», αναφέρει η Ένωση.

Οι ερευνητές είχαν περπατήσει προς τη ζώνη διέλευσης, που οριοθετείται από συρματόπλεγμα, χωρίς να την περάσουν και επέστρεφαν στον σταθμό, όταν τους σταμάτησε ένστολος με διακριτικά της Frontex και τους ζήτησε τα έγγραφά τους και τον λόγο της επίσκεψής τους. Αμέσως μετά εμφανίστηκε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και, σε διαφορετικό ύφος, ζήτησε εξηγήσεις για την παρουσία τους, καθώς ισχυρίστηκε ότι βρίσκονταν σε στρατιωτική περιοχή και άρα απαγορευμένη, αν και, όπως σημειώνει η Ένωση, «δεν υπήρχε σχετική ένδειξη». Μέσα σε λίγα λεπτά τούς περικύκλωσαν περίπου δέκα αξιωματικοί (τουλάχιστον τρεις της Frontex και τρεις της ΕΛ.ΑΣ. και ένας με μαύρη στολή παραλλαγής και το σήμα του αετού) που τους κατηγόρησαν για παράτυπη διέλευση των συνόρων, παρότι είχαν έγγραφα που αποδείκνυαν ότι είχαν περάσει νόμιμα.

Τους ανάγκασαν με λεκτική βία να μπουν σε θωρακισμένο βαν της αστυνομίας, τους κράτησαν τις ταυτότητες χωρίς να εξηγούν γιατί και τους μετέφεραν στο Αστυνομικό Τμήμα. Οι ερευνητές διεκδίκησαν να παραμείνουν έξω από το Τμήμα όσο διαρκούσε ο έλεγχος και το κατάφεραν, ενώ δίπλα στο Τμήμα υπήρχε πρόχειρη αποθήκη όπου κρατούνταν έξι πρόσφυγες, ξαπλωμένοι στο έδαφος πάνω σε στρώματα. Εντέλει οι ερευνητές μεταφέρθηκαν διά της βίας με φορτηγό στο συνοριακό φυλάκιο των Ευζώνων, συνοδευόμενοι από δύο οχήματα της Frontex, και υποχρεώθηκαν να περπατήσουν μέχρι το συνοριακό φυλάκιο της γειτονικής χώρας.

Η Ένωση εκφράζει τον αποτροπιασμό της για την αναγκαστική απέλαση Ευρωπαίων από κράτος της Ε.Ε. σε τρίτη χώρα και για τις άτυπες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για να στερηθεί η ομάδα την ελευθερία της μετακίνησης, με λεκτική βία και χωρίς καμία εξήγηση για τους λόγους.

Η οργάνωση επισημαίνει ότι το επεισόδιο δείχνει ξεκάθαρα τι συμβαίνει με τους πολίτες τρίτων χωρών που συλλαμβάνονται στην περιοχή και εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για την παραβίαση των δικαιωμάτων και τη συστηματική βία των ευρωπαϊκών αρχών κατά των ξένων πολιτών.

Πηγή: Δημήτρης Αγγελίδης / efsyn.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα