ΑΘΗΝΑ
19:46
|
22.07.2024
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έχει σήμερα τετ α τετ με τον Αλεξέι Μίλερ στην Αγία Πετρούπολη - Στο Σότσι αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τιμές του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η ΔΕΠΑ Εμπορίας από την Gazprom θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με τον ισχυρό άνδρα της Gazprom Αλεξέι Μίλερ. O κ. Σκρέκας μετέβη χθες στην Αγία Πετρούπολη, όπου βρίσκεται η έδρα του ρωσικού κολοσσού του φυσικού αερίου.

Η συνάντηση θα γίνει σήμερα το πρωί στην Αγία Πετρούπολη και ενδεχομένως θα συμμετάσχει και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουγλκίνοφ.

Θα ακολουθήσει η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σότσι της Ρωσίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, στην οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθούν και θέματα της ενέργειας. Εξάλλου, η Ελλάδα προμηθεύεται από τη Ρωσία μέσω της Gazprom περίπου το 45% των συνολικών ποσοτήτων φυσικού αερίου που καταναλώνει.

Τι θα συζητηθεί με την Gazprom

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Gazprom θα βρεθεί η ετήσια σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας για το 2022. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει συνάψει πολυετή σύμβαση με την Gazprom, που λήγει το 2026, ωστόσο οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις αναφορικά με επιμέρους όρους και ρήτρες προμήθειας.

Από την τιμή με την οποία θα συμφωνήσει η ΔΕΠΑ εξαρτάται και η δυνατότητα που θα έχει να συνεχίσει και για τους πρώτους μήνες του 2022 την έκπτωση 15% προς τους οικιακούς καταναλωτές, αλλά και να δώσει ευνοϊκά τιμολόγια στις βιομηχανίες.

Στόχος των ελληνικών διαπραγματεύσεων είναι μια νέα αντιστροφή όρων της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου, δηλαδή οι τιμές εισαγωγής να καθορίζονται κυρίως από την εξέλιξη των τιμών του αργού και λιγότερο από το ολλανδικό hub TTF στο οποίο πρόσφατα οι τιμές εκτοξεύθηκαν στα επίπεδα των 90 ευρώ/μεγαβατώρα.

Αν και η ΔΕΠΑ Εμπορίας είχε ζητήσει το 2020 και το 2021 και πέτυχε στις τότε διαπραγματεύσεις οι τιμές να βασίζονται περισσότερο στο TTF και λιγότερο στις τιμές του αργού πετρελαίου, η σημερινή συγκυρία έχει αλλάξει τα δεδομένα.

Καθοριστικό το φυσικό αέριο για τις τιμές ενέργειας

Οι τιμές φυσικού αερίου για το 2022 θα καθορίσουν έμμεσα και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, αφού από το φυσικό αέριο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, το φυσικό αέριο αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Ενέργειας και πραγματοποιείται ένας αγώνας δρόμου από τον υπουργό Κώστα Σκρέκα ώστε να εξασφαλίσει στρατηγικές συνεργασίες διεθνούς επιπέδου και ανταγωνιστικές τιμές για την ελληνική αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Ενέργειας, την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, υπέγραψε στο Κάιρο με τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Tarek El Molla, Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου στον τομέα του φυσικού αερίου. Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προβλέπει την επέκταση της διμερούς συνεργασίας στην ενέργεια στους εξής τρεις τομείς:

  • την εμπορία LNG,
  • την εξερεύνηση και παραγωγή φυσικού αερίου, και
  • την προοπτική διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών, με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Gazprom ο κ. Σκρέκας τόνισε πρόσφατα σε τηλεοπτικό σταθμό πως η «ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι σε διαπραγμάτευση με τη ρωσική Gazprom, ώστε και την επόμενη χρονιά να έχουμε ένα καλό συμβόλαιο αγοράς φυσικού αερίου για να στηρίξουμε τα ελληνικά νοικοκυριά».

«Η πραγματικότητα είναι ότι η οριζόντια έκπτωση 15% στο φυσικό αέριο, εν πολλοίς είναι εφικτή επειδή η ΔΕΠΑ έχει ένα πολύ καλό συμβόλαιο με την Gazprom με ρήτρα πετρελαίου και όχι με ρήτρα LNG. Αυτό αξιοποιούμε για να μπορέσουμε να δώσουμε έκπτωση στους καταναλωτές», τόνισε ο υπουργός.

Πηγή: Ημερησία

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Έφυγε» ο εφοπλιστής Σπύρος Πολέμης

Ψαλίδα ανισοτήτων στις συντάξεις ανατολικής και δυτικής Γερμανίας

Κίνα: Αύξηση στην προμήθεια ρωσικού πετρελαίου

COP29-Αζερμπαϊτζάν: Η εξόρυξη ορυκτών καυσίμων συμβατή με τη δράση για το κλίμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα