ΑΘΗΝΑ
15:15
|
26.04.2024
Στο επίκεντρο εκδήλωσης στο υπουργείο Δικαιοσύνης τέθηκε η καταπολέμηση διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και έκφρασης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκδήλωση με θέμα «Κοινωνία χωρίς Ρατσισμό, Κοινωνία με Μέλλον» αναφορικά με την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού – ταυτότητας και έκφρασης φύλου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσία μεταξύ άλλων του υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, του γενικού γραμματέα Δικαιοσύνης, Πάνου Αλεξανδρή, του ηθοποιού και σεναριογράφου Γιώργου Καμπουτζίδη και του εφέτη Δημήτρη Κουλαξίζη.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής παίρνοντας το λόγο εξήγησε ότι «για πρώτη φορά στην Ελλάδα» υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, αλλά και εθνικό σχέδιο στρατηγικής για τους ΛΟΑΤΚΙ+, το οποίο ακολουθείται και εφαρμόζεται κάθετα σε όλες τις δράσεις στον δημόσιο και τον κυβερνητικό τομέα. Τόνισε ότι τόσο η πολιτεία, όσο και η κοινωνία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα αυτά.

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού  Αλέξης Πατέλης, είπε ότι είχε την τιμή να συμμετάσχει στην επιτροπή που σύστησε ο πρωθυπουργός για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, εκτιμώντας πως «για πρώτη φορά η χώρα μας έχει εθνική στρατηγική», ενώ ήδη έχουν υλοποιηθεί και προγραμματιστεί δράσεις. Αναφέρθηκε δε και στα προγράμματα στήριξης του ΟΑΕΔ του υπουργείου Εργασίας στα οποία έχουν συμπεριληφθεί τα διεμφυλικά τρανς άτομα.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ανοίγοντας την τοποθέτησή του, τόνισε ότι «το γεγονός ότι σε αυτό το πάνελ είμαστε τρία ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ άτομα, ο ένας είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο άλλος είναι υφυπουργός κι ο άλλος ένας κοσμαγάπητος ηθοποιός» είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν και αυτό από μόνο του, «δείχνει κάτι. Δείχνει πόσο έχει προχωρήσει και πόσο έχει ωριμάσει η ελληνική κοινωνία, δείχνει τα βήματα της προόδου, αλλά δείχνει επίσης πόσο εξελίσσεται η δημόσια ζωή».

Ο Γιώργος Καμπουτζίδης εξιστόρησε την δική του προσωπική εμπειρία αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Δεν μου εξήγησαν ποτέ τι πειράζει να παίζω με τις κούκλες της αδερφής μου. Παρατήρησα ότι οι άνθρωποι βλέπουν σε μένα κάτι που τους κάνει να με χλευάζουν, να με κοροϊδεύουν. Δεν μου εξήγησαν ποτέ τι ήταν αυτό. Κατέληξα μόνος μου ότι τους ενοχλούσε ότι ήμουν αυτός που ήμουν. Έτσι μπαίνεις σε μια διαδικασία να μην είσαι ο εαυτός σου. Μπαίνεις σε μια διαδικασία 24ωρης καταπίεσης, προσπαθείς να κρύβεις τον εαυτό σου, να είσαι κάτι άλλο. Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά σε αυτό. Εγώ βρήκα τη λύση στο να απομονωθώ. Πέρασα όλο το Γυμνάσιο και όλο το Λύκειο απομονωμένος σε ένα σπίτι προκειμένου να αποφύγω τον χλευασμό και την κοροϊδία, προκειμένου να μπορώ να είμαι ο εαυτός μου μέσα σε αυτό το μικρό δωμάτιο που ζούσα».

Τέλος, ο  εφέτης Αθηνών και συντονιστής του πάνελ, Δημήτρης Κουλαξίζης αναφέρθηκε σε υποθέσεις ρητορικής μίσους και ρατσισμού που απασχόλησαν την ελληνική δικαιοσύνη και τόνισε ότι «ο δικαστής είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει το νόμο. Από εκεί και πέρα, τις δικές του δοξασίες και απόψεις μπορεί να τις εκφράζει στον κοινωνικό του περίγυρο. Όταν όμως καλείται να δικάσει μία υπόθεση, θα πρέπει να εφαρμόσει το νόμο. Είναι ο μόνος μπούσουλας που θα μπορεί να έχει ως κριτήριο για να είναι σύμφωνος με το έργο που του έχει ανατεθεί».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα