ΑΘΗΝΑ
13:26
|
23.09.2024
Εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι Ροχίνγκια εγκατέλειψαν τη Μιανμάρ και δεκάδες χιλιάδες σκοτώθηκαν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες πρόσφυγες Ροχίνγκια στη Βρετανία και τις ΗΠΑ στράφηκαν δικαστικά κατά του Facebook, κατηγορώντας ότι επέτρεψε τη διάδοση της ρητορικής μίσους εναντίον τους. Οι Ροχίνγκια ζητούν αποζημίωση άνω των 150 δισ. δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι οι πλατφόρμες του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης προώθησαν τη βία κατά της διωκόμενης μειονότητάς τους.

Υπολογίζεται ότι 10.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια σκοτώθηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν τη χώρα, το 2017, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής καταστολής στη Μιανμάρ, όπου πλειοψηφούν οι βουδιστές.

Η βρετανική δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί ορισμένους από τους πρόσφυγες απέστειλε επιστολή προς το Facebook, στην οποία, σύμφωνα με το BBC, υποστηρίζει ότι οι αλγόριθμοί του ενίσχυσαν τη ρητορική μίσους κατά των Ροχίνγκια και επέτρεψαν επικίνδυνη παραπληροφόρηση.

Συγκεκριμένα ο κολοσσός των μέσω κοινωνικής δικτύωσης κατηγορείται ότι δεν κατάφερε να ελέγξει αποτελεσματικά, με ανθρώπους που γνώριζαν την πολιτική κατάσταση στην Μιανμάρ, αναρτήσεις μίσους κατά των Ροχίγκια και δεν αφαίρεσε αναρτήσεις, ούτε διέγραψε λογαριασμούς που υποκινούσαν τη βία εναντίον τους, παρά τις προειδοποιήσεις φιλανθρωπικών οργανώσεων και μέσων ενημέρωσης

Στις ΗΠΑ, δικηγόροι κατέθεσαν νομική καταγγελία κατά του Facebook στο Σαν Φρανσίσκο, κατηγορώντας το ότι ήταν «πρόθυμο να ανταλλάξει τις ζωές των Ροχίνγκια προκειμένου να έχει μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά της Μιανμάρ».

Επικαλούνται γι’ αυτό, αναρτήσεις στο Facebook που εμφανίστηκαν σε έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, μεταξύ των οποίων και μία το 2013 που ανέφερε: «Πρέπει να τους πολεμήσουμε όπως ο Χίτλερ τους Εβραίου». Μια άλλη ανάρτηση ανέφερε: «Ρίξτε πετρέλαιο και βάλτε φωτιά ώστε να συναντήσουν τον Αλλάχ πιο γρήγορα».

Το Facebook, που πλέον ονομάζεται Meta, δεν απάντησε άμεσα στους ισχυρισμούς.

Το Facebook έχει περισσότερους από 20 εκατομμύρια χρήστες στη Μιανμάρ και για πολλούς από αυτούς αποτελεί τον κύριο ή και τον μόνο τρόπο να μαθαίνουν και να μοιράζονται ειδήσεις.

Η εταιρεία παραδέχθηκε το 2018 ότι δεν είχε κάνει αρκετά για να αποτρέψει την υποκίνηση βίας και τη ρητορική μίσους κατά των Ροχίνγκια.

Οι Ροχίνγκια θεωρούνται παράνομοι μετανάστες στη Μιανμάρ και υφίστανται διακρίσεις από την κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες. Το 2017, ο στρατός της Μιανμάρ εξαπέλυσε βίαιη καταστολή στην πολιτεία Ρακχνίν,

Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 700.000 Ροχίνγκια κατέφυγαν στο γειτονικό Μπαγκλαντές. Υπάρχουν επίσης καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αυθαίρετων δολοφονιών, βιασμών και πυρπολήσεων γης.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κινητοποίηση για τη φωτιά στη Motor Oil

Πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5»

Φωτιά στην Κύθνο-Επιχειρούν και εναέρια μέσα

Hellenic Train: Στη δικαιοσύνη για την 24ωρη απεργία της Πέμπτης 26/9 (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα