ΑΘΗΝΑ
15:04
|
08.07.2024
Αναβιώνουν τα διαβόητα πρωτόκολλα προστασίας μεταναστών. Χιλιάδες μεταφέρονται σε κέντρα παραμονής στο Μεξικό αναμένοντας εκεί την εκδίκαση των αιτήσεών τους για νόμιμη εγκατάσταση στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ταχύτατους ρυθμούς ξεκίνησε στο Μεξικό η μεταφορά χιλιάδων μεταναστών από κέντρα παραμονής στα νότια της χώρας σε άλλες περιοχές καθώς ο μεξικανικός βορράς αναμένεται να δεχτεί μεγάλο κύμα αιτούντων άσυλο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτόπτης μάρτυρας και ακτιβιστής δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς (Reuters) ότι είδε μετανάστες, κυρίως από χώρες της Κεντρικής Αμερικής και σε μικρότερο ποσοστό από την Κούβα και τη Βενεζουέλα, να επιβιβάζονται σε πούλμαν στην πόλη Ταπατσούλα της πολιτείας Τσιάπας για να μετεγκατασταθούν σε άλλες περιοχές του Μεξικού. Πολλοί εξ αυτών των μεταναστών βρίσκονταν εδώ και μήνες στην πόλη Ταπατσούλα, κοντά στα σύνορα του Μεξικού με τη Γουατεμάλα, αναμένοντας να «τακτοποιηθεί» το καθεστώς τους προκειμένου να αιτηθούν άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες.   

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία προεκλογικά έταζε μια ανθρωπιστική προσέγγιση στο μεταναστευτικό, έχει κάνει στροφή 360 μοιρών και αναβιώνει τα διαβόητα πρωτόκολλα προστασίας μεταναστών (MPP), την άκρως αμφιλεγόμενης απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ, που προέβλεπε ότι οι μετανάστες από τη Λατινική Αμερική θα πρέπει να μένουν στο Μεξικό, σε πολύ προβληματικά κέντρα προσωρινής παραμονής, περιμένοντας την εκδίκαση των αιτημάτων τους από τα αμερικανικά δικαστήρια για νόμιμη εγκατάσταση στις ΗΠΑ.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να επιστρέψει στο Μεξικό μια πρώτη ομάδα αιτούντων άσυλο που βρίσκονταν μέχρι τώρα σε κέντρα παραμονής και κράτησης στις ΗΠΑ. Κυβερνητική πηγή του Μεξικού ανέφερε ότι μόνο το περασμένο Σάββατο 45 πούλμαν με μετανάστες αναχώρησαν από την Ταπατσούλα προς άγνωστη κατεύθυνση. «Τώρα που αναβιώνουν τα MPP τρέχουν τις διαδικασίες για να μην υπάρξει συνωστισμός στα κέντρα κράτησης του βορρά», δήλωσε στο Ρόιτερς ο ακτιβιστής Λουίς Γκαρσία Βιγιαγκράν προσθέτοντας ότι την Κυριακή αναχώρησαν 32 πούλμαν με μετανάστες και τη Δευτέρα άλλα 70 από την πόλη στην πολιτεία Τσιάπας.

Η κυβέρνηση του Μεξικού δέχθηκε απρόθυμα την αξίωση των Αμερικανών, αφού προηγουμένως κατάφερε να γίνουν δεκτοί ορισμένοι όροι της. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού, οι Αμερικανοί δεσμεύτηκαν να προσφέρουν εμβολιασμό των μεταναστών έναντι της COVID-19, να τους παρέχουν καλύτερη προστασία στις επικίνδυνες –λόγω εγκληματικότητας– μεθοριακές πόλεις και να διεκπεραιώσουν ταχύτερα τις υποθέσεις τους, σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Από την πλευρά τους, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι από τη μετεγκατάσταση στο Μεξικό θα εξαιρούνται ηλικιωμένοι, άνθρωποι με θέματα υγείας και όσοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διακρίσεων, κυρίως λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Η Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ έχει ζητήσει να τερματιστεί το πρόγραμμα ΜΡΡ, θεωρώντας ότι θέτει σε κίνδυνο όσους ζητούν άσυλο και εμποδίζει τη δικαίωσή τους. Ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι πολλοί μετανάστες πέφτουν θύματα απαγωγής ή βίας στις μεθοριακές πόλεις του Μεξικού.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προειδοποίηση Κικίλια για πυρκαγιές: Οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ δύσκολες

Family pride, πυρηνικές οικογένειες και πυρηνικές κεφαλές

Γάζα: Εισβολή του ισραηλινού στρατού στα κεντρικά της UNRWA

Ουκρανία: Πυραυλικές επιθέσεις σε αστικά κέντρα- Αναφορές για 20 νεκρούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα