ΑΘΗΝΑ
11:59
|
03.05.2024
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα (Τρίτη, 7/12) από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για την επικαιροποίηση των υφιστάμενων κανόνων που διέπουν τους συντελεστές του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) για τα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την Κομισιόν οι νέοι αυτοί κανόνες θα παρέχουν στις κυβερνήσεις μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τους συντελεστές που μπορούν να εφαρμόζουν και θα διασφαλίζουν την ίση μεταχείριση μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.

«Η σημερινή ομόφωνη συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων που διέπουν τους συντελεστές ΦΠΑ είναι εξαιρετική είδηση. Αποτέλεσμα μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, δείχνει ότι όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος – ένας ευρωπαϊκός τρόπος για να προχωρήσουμε. Τα κράτη μέλη θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία για να κάνουν τα συστήματα ΦΠΑ τους να αντανακλούν τις εθνικές πολιτικές επιλογές, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνοχή με τις κοινές ευρωπαϊκές προτεραιότητες: την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και φυσικά την προστασία της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Δέον να σημειωθεί πως οι ισχύοντες κανόνες της Ε.Ε. σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ είναι σχεδόν τριάντα ετών και είχαν επείγουσα ανάγκη εκσυγχρονισμού, δεδομένης της εξέλιξης των συνολικών κανόνων ΦΠΑ με την πάροδο των ετών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κομισιόν πρότεινε το 2018 τη μεταρρύθμιση των συντελεστών ΦΠΑ. 

Η επικαιροποιημένη νομοθεσία εκτιμάται πως θα ευθυγραμμίσει τους κανόνες ΦΠΑ με τις κοινές προτεραιότητες της Ε.Ε., όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η υποστήριξη της ψηφιοποίησης και η προστασία της δημόσιας υγείας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να τεθεί σε διαβούλευση σχετικά με το τελικό κείμενο.

Οι επικαιροποιημένοι κανόνες θα αποσταλούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για διαβούλευση επί του τελικού κειμένου έως τον Μάρτιο του 2022. Μόλις εγκριθεί επίσημα από τα κράτη μέλη, η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν το νέο σύστημα από την ημερομηνία αυτή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Πάνω από 250.000 οι διασυνδέσεις των POS με τις ταμειακές μηχανές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα