ΑΘΗΝΑ
02:12
|
25.04.2024
Στην ατζέντα ξεχωρίζουν διμερή και διεθνή θέματα με την περίπτωση της Ουκρανίας να καταλαμβάνει ξεχωριστή θέση ως ένα από τα ζητήματα αιχμής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εξέλιξη παραμένει η τηλεδιάσκεψη των προέδρων ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με καυτή ατζέντα σημαντικών θεμάτων που αφορούν διμερείς σχέσεις, διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

Η επικοινωνία των Μπάιντεν και Πούτιν ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.00 το πρωί ώρα Ουάσιγκτον (17.00 ώρα Ελλάδας) μέσω μίας νέας ασφαλούς γραμμής επικοινωνίας και αναμένεται να κρατήσει για ώρες καθώς τα θέματα αντιπαράθεσης των δύο υπερδυνάμεων είναι σημαντικά με εκείνο της Ουκρανίας να αποκτά τη μεγαλύτερη βαρύτητα.

Πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο αναφέρουν πως στην ατζέντα των συνομιλιών Μπάιντεν – Πούτιν συμπεριλαμβάνονται (εκτός από τις διμερείς τεταμένες σχέσεις) οι αυστηρές

«προειδοποιήσεις» για τα σοβαρά οικονομικά και άλλα αντίποινα που θα πάρουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Ρωσία επιλέξει την στρατιωτική κλιμάκωση και επέμβαση στην Ουκρανία.

Αναμένεται ο πρόεδρος Μπάιντεν να απειλήσει τον Ρώσο ομόλογό του με «σημαντικές και σοβαρές κυρώσεις που θα βλάψουν την ρωσική οικονομία». Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης συμπεριλαμβάνονται θέματα «στρατηγικής σταθερότητας», περιφερειακά ζητήματα (Μέση Ανατολή, Ιράν, Συρία κ.α), και κυρίως οι «ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία».

Από τη μεριά του Κρεμλίνου επισημάνθηκε η βαριά ατζέντα της τηλεδιάσκεψης και τα ισχυρά μέτρα ασφάλειας που έχουν ληφθεί για το αδιάβλητο της τηλεδιάσκεψης. Τονίστηκε πως θα δοθούν στη δημοσιότητα μόνον λίγα πρώτα λεπτά από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης Πούτιν-Μπάιντεν και πως η βασική συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει «κεκλεισμένων των θυρών».

Το Κρεμλίνο δεν αναμένει πρόοδο…

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε ότι δεν αναμένει κάποια σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν μέσω βιντεοδιάσκεψης.Πρότεινε δε στον κόσμο να παραμείνει ήρεμος παρά την αυξανόμενη ένταση, τονίζοντας:

«Δεν χρειάζεται να περιμένουμε καμία πρόοδο σ’ αυτή τη συζήτηση. Είναι συζήτηση εργασίας, η οποία πραγματοποιείται σε μια πολύ δύσκολο περίοδο».

Πρόσθεσε πως η όξυνση της έντασης στην Ευρώπη αυξάνεται, επισημαίνοντας πως «είναι εκτός κλίμακας» και «φυσικά αυτό απαιτεί προσωπική συζήτηση σε επίπεδο κορυφής».Θεωρεί πάντως πως η επαφή των δύο προέδρων είναι από μόνη της κάτι καλό, ακόμη και αν δεν υπάρξουν αποφάσεις που υποδηλώνουν πρόοδο.

Εξήγησε επίσης ότι από τη στιγμή που οι δύο ηγέτες επιλέγουν να συζητήσουν, δείχνουν πως δεν προτίθενται να οδηγήσουν τα πράγματα σε αδιέξοδο, και σε ό,τι αφορά την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία και την προώθηση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Η συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ-Ρωσίας είναι η δεύτερη από εκείνη που είχαν διά ζώσης στην Γενεύη της Ελβετίας τον περασμένο Ιούνιο. Ακολούθησε ένα μήνα μετά μία (δημοσίως γνωστή) τηλεφωνική επικοινωνία.

Τι σημαίνει η συνάντηση Πούτιν- Μπάιντεν για το κυβερνοέγκλημα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα