ΑΘΗΝΑ
07:46
|
03.05.2024
Η απόφαση ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για διπλωματικό μποϊκοτάζ των αγώνων και τις αντιδράσεις της Κινεζικής πλευράς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, προχωρά η Αυστραλία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον. Όπως ανέφερε, οι Αυστραλοί αθλητές θα συμμετάσχουν στους Αγώνες του Φεβρουαρίου, αλλά η κυβέρνηση δεν θα στείλει αξιωματούχους να τους παρακολουθήσουν.

Η απόφαση ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για διπλωματικό μποϊκοτάζ των αγώνων και τις αντιδράσεις της Κινεζικής πλευράς στην απόφαση.

΄Όπως δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός η απόφαση αυτή αποτελεί απάντηση στις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ και σε «πολλά άλλα ζητήματα που η Αυστραλία έχει θέσει με συνέπεια».

Η Αυστραλία, όπως και οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες, κατηγορούν την Κίνα ότι έχει φυλακίσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους Ουιγούρους, σε «κέντρα κράτησης» στην επαρχία Σιντζιάνγκ, ενώ το Πεκίνο αρνείται τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι τα στρατόπεδα είναι κέντρα επανεκπαίδευσης που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση του αυτονομισμού και της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Ο Μόρισον δήλωσε ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Αυστραλία προχωρά στο μποϊκοτάζ, δεδομένου ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Κίνα είχαν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. «Το κάνω επειδή είναι προς το εθνικό συμφέρον της Αυστραλίας», δήλωσε την Τετάρτη και κατηγόρησε την Κίνα ότι απορρίπτει τις ευκαιρίες βελτίωσης των σχέσεων, επιμένοντας ότι η Αυστραλία παραμένει ανοιχτή σε διμερείς συνομιλίες.

Η Καμπέρα βλέπει όλο και περισσότερο την Κίνα ως απειλή για την ασφάλεια της, εν μέσω ισχυρισμών ότι το Πεκίνο παρεμβαίνει στην αυστραλιανή πολιτική και κοινωνία, ενώ έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες για δύο Αυστραλούς πολίτες που παραμένουν φυλακισμένοι στην Κίνα.

Άλλες χώρες -μεταξύ των οποίων ο Καναδάς και η Ιαπωνία εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο διπλωματικού μποϊκοτάζ των Αγώνων. Η Νέα Ζηλανδία επιβεβαίωσε ότι δεν θα στείλει αξιωματούχους λόγω ανησυχιών για την πανδημία.

Από την πλευρά της, η κινεζική πρεσβεία στην Αυστραλία επέκρινε την απόφαση της Καμπέρα να μποϊκοτάρει τους Αγώνες και είπε ότι δεν θα βελτιώσει τις ήδη ψυχρές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα