Απαντήσεις σε σχέση με όσα γνωρίζουμε έως τώρα για τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής Ομικρον του κορονοϊού covid-19 επιχείρησε να δώσει σήμερα ο γνωστός καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας, κάτοχος της έδρας Brian-Abel Smith, στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου Ηλίας Μόσιαλος.
Με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Facebook, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι θα ξέρουμε με ασφάλεια για την μετάδοση, την εισαγωγή στα νοσοκομεία ή την σοβαρότερη έκβαση της νόσου αν κάποιος κολλήσει την Όμικρον, αλλά και την αναγωγή ανά ηλικία ή κατάσταση εμβολιασμού (πληρως / ατελώς / 2 ή 3 δόσεις) σε διάστημα μικρότερο από δύο εβδομάδες από τα επιδημιολογικα και τα κλινικά δεδομένα που συλλέγονται.
Αυτά θα συμπληρώσουν την εικόνα των υπαρχόντων εργαστηριακών δεδομένων.
Τονίζει επίσης πως η πλειονότητα όσων κόλλησαν και όσων έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο είναι ανεμβολίαστοι.
Συνιστά έτσι την τήρηση των μέτρων προστασίας και την επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Θα ξέρουμε περισσότερα το πολύ σε 15 μέρες
Ο καθηγητής σημειώνει πως δεν χρειάζεται απαξίωση των δυνατοτήτων που έχουμε να ανταπεξέλθουμε στην πανδημία. Ούτε πανικός. Χρειάζεται συνεχής αλλά κυρίως συνεπής ανάλυση των δεδομένων με διεπιστημονική προσέγγιση. Χρειάζεται και λίγη υπομονή.
Επισημαίνει πως κυκλοφορούν διάφορες επιστημονικές παρατηρήσεις και αδημοσίευτες εργαστηριακές μελέτες, που αφορούν τις καλλιέργειες κυττάρων με την συγκεκριμένη παραλλαγή, ή τις αλλαγές στη δομή του νέου ιού, αλλά τίποτα ακόμα δεν δείχνει πως υπάρχει συγκεκριμένος λόγος ανησυχίας.
Καταλήγει δε τονίζοντας ότι στις επόμενες 10 με 15 μέρες θα έχουμε ασφαλή συμπεράσματα.