ΑΘΗΝΑ
11:45
|
17.05.2024
Η ψηφοφορία διεξάγεται με φόντο τις ολοένα και πιο τεταμένες σχέσεις στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πολίτες της Νέας Καληδονίας, στον Ειρηνικό Ωκεανό, προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή για το τρίτο και τελευταίο δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση από τη Γαλλία, με την προεκλογική εκστρατεία να σημαδεύεται από οργισμένα αιτήματα για την αναβολή της ψηφοφορίας λόγω της πανδημίας.

Η Νέα Καληδονία, έδαφος, περίπου 2.000 χιλιόμετρα (1.250 μίλια) ανατολικά της Αυστραλίας, είχε τη δυνατότητα τριών δημοψηφισμάτων ανεξαρτησίας βάσει μιας συμφωνίας του 1988 με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων στο νησιωτικό συγκρότημα.

Αφού απέρριψαν την απόσχιση από τους Γάλλους πρώην αποικιοκράτες τους το 2018 και και το 2020, οι 185.000 ψηφοφόροι της επικράτειας θα ερωτηθούν για τελευταία φορά: “Θέλετε η Νέα Καληδονία να αποκτήσει πλήρη κυριαρχία και να γίνει ανεξάρτητη;”.

Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία της Κυριακής, λέγοντας ότι θέλουν να αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο, λόγω της πανδημίας.

Οι κάτοικοι της Νέας Καληδονίας γλίτωσαν σε μεγάλο βαθμό από τις μολύνσεις από τον κορονοϊό κατά την πρώτη φάση της παγκόσμιας πανδημίας, αλλά έχουν υποστεί σχεδόν 300 θανάτους από τον κορονοϊό μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα τους τελευταίους μήνες.

Η γαλλική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα, λέγοντας ότι η εξάπλωση του ιού έχει επιβραδυνθεί ενώ το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας απειλεί με μη αναγνώριση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και δεσμεύτηκε να προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη για την ακύρωσή του.

Από την πλευρά το κυριότερο κίνημα των ιθαγενών υπέρ της ανεξαρτησίας, το FLNKS, θεωρεί την επιμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει στο δημοψήφισμα «κήρυξη πολέμου».

Η ψηφοφορία διεξάγεται με φόντο τις ολοένα και πιο τεταμένες σχέσεις στην περιοχή, και έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Γαλλία που θεωρεί τον εαυτό της ως μια σημαντική δύναμη του Ινδο-Ειρηνικού χάρη σε υπερπόντια εδάφη όπως η Νέα Καληδονία.

Πίσω από την πρόσφατη διαμάχη διαφαίνεται ο αυξανόμενος ρόλος της Κίνας στην περιοχή, με διπλωματικούς αναλυτές να υποψιάζονται ότι μια ανεξάρτητη Νέα Καληδονία θα μπορούσε να είναι πιο δεκτική στην επιρροή του Πεκίνου, το οποίο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εξορυκτική βιομηχανία Νέα Καληδονίας.
περιοχής.

Με πληροφορίες από AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ισπανία αρνείται άδεια ελλιμενισμού σε πλοία που μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα