ΑΘΗΝΑ
20:48
|
20.09.2024
Μία από τις σπουδαιότερες δημιουργούς του ιταλικού κινηματογράφου, η Λίνα Βερτμίλερ, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 93 ετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία από τις σπουδαιότερες δημιουργούς του ιταλικού κινηματογράφου, η Λίνα Βερτμίλερ, άφησε την τελευταία της πνοή στην Ρώμη, σε ηλικία 93 ετών, σύμφωνα με ιταλικά μέσα.

Γεννημένη στην «Αιώνια Πόλη», τη Ρώμη το 1928, η Βερμίλερ έγινε ευρέως γνωστή για τις ταινίες της «Η κυρία και ο ναύτης», «Ιστορία έρωτα και αναρχίας» και «Ο Πασκουαλίνο και οι 7 καλλονές» για το οποίο έγινε η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτις υποψήφια για Όσκαρ Σκηνοθεσίας το 1977 και πέντε χρόνια νωρίτερα  στις Κάννες για την ταινία «Μίμης ο σιδεράς».

Πριν δύο χρόνια τιμήθηκε από την αμερικανική ακαδημία για το σύνολο του έργου της αγαλματίδιο που αφιέρωσε «στον Ενρίκο Γιόμπ, τον σύντροφό μου μίας ολάκερης ζωής και συνεργάτη και στην κόρη μας Μαρία».

Όπως έχει διηγηθεί η ίδια στο παρελθόν, λόγω του χαρακτήρα της ως έφηβης, είχε αποβληθεί από 15 καθολικά σχολεία. Από πολύ νωρίς ανέπτυξε μια αγάπη για τα κόμικς (κυρίως τον Φλας Γκόρντον) και το σοβιετικό θέατρο. Μέσω φίλων της, γρήγορα γνώρισε τον θρυλικό Ιταλό σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι, ο οποίος έγινε ο μέντοράς της.

Πέθανε η σπουδαία Ιταλίδα σκηνοθέτις Λίνα Βερτμίλερ
Με τη Σοφία Λόρεν στα γυρίσματα του Sabato, domenica e lunedì τού 1990 – Πηγή φωτογραφίας: Getty Images

Πηγές: CultureNow.gr, Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Βασιλική» γαμήλια πρόκληση των Γλύξμπουργκ στο Βυζαντινό Μουσείο

Art Athina: Ξεκίνησε το ραντεβού με την τέχνη στο Ζάππειο

100 χρόνια μπροστά, ο Βαν Γκογκ και στην αντίληψη της κίνησης των αστεριών

Ξεκίνησε το φεστιβάλ Μπαρόκ στη Γερμανική Εκκλησία Αθήνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα