ΑΘΗΝΑ
02:04
|
20.04.2024
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας θα συναντηθεί ξανά με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ είδε στο Κάιρο τον πρόεδρο Σίσι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντείνονται οι κινήσεις και οι ζυμώσεις της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένι Γκαντς με την Παλαιστινιακή Αρχή και την Αίγυπτο σε μία προσπάθεια να παρακάμψει τη συνήθη οδό της αμερικανικής μεσολάβησης στο παλαιστινιακό και να πετύχει μία σχετική αποκλιμάκωση της έντασης στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας ενισχύοντας, επί της ουσίας, περαιτέρω την κατοχή και τους εβραϊκούς εποικισμούς αμετάβλητους, αν όχι αμείωτους.

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 μετέδωσε σήμερα το απόγευμα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς θα συναντηθεί (για δεύτερη φορά από τον περασμένο Ιούνιο, όταν ορκίστηκε η σημερινή κυβέρνηση) τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς στη Ραμάλα την επόμενη βδομάδα. Μαζί του θα είναι και ο Ισραηλινός υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ισάουι Φρεζ.

Gantz-Abbas meeting irks Right, Hamas alike - www.israelhayom.com

Ο Φρεζ φέρεται μάλιστα να δήλωσε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο πως θα επιχειρήσουν την ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής και την εκτόνωση των εντάσεων που είχαν ως αποτέλεσμα «ένα κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων».

Στην επικείμενη συνάντηση αναμένεται να τεθούν επί τάπητος προτάσεις για την περαιτέρω συνεργασία της Παλαιστινιακής Αρχής με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στον τομέα της οικονομίας και της ασφάλειας με μεταξύ άλλων στόχο μία πιθανή αποδυνάμωση της αυξημένης επιρροής και αποδοχής της ισλαμικής Χαμάς στη Δυτική Όχθη.

Και ο Γιαίρ Λαπίντ στο Κάιρο

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν ανακοινωθεί η νέα επίσκεψη του Μπένι Γκαντς στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης μετέβη στο Κάιρο για συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιαίρ Λαπίντ.

Foreign Minister Yair Lapid sits with Egyptian President Abdel-Fattah el-Sissi in Cairo, December 9, 2021 (Shlomi Amsalem/GPO)

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο Λαπίντ παρουσίασε στον Αιγύπτιο πρόεδρο ένα σχέδιο δύο σταδίων για την οικονομική ανάπτυξη της Λωρίδας της Γάζας σε συνεργασία με την Αίγυπτο, καθώς και οι δύο χώρες εφαρμόζουν πολυετές οικονομικό αποκλεισμό στον παλαιστινιακό θύλακα. Ο Λάπιντ παρουσίασε ένα σχέδιο για τη Γάζα που θα δίνει οικονομικά κίνητρα για ανάπτυξη με αντάλλαγμα τον τερματισμό των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ. Συζήτησαν επίσης το θέμα επιστροφής λειψάνων Ισραηλινών στρατιωτών και Ισραηλινών πολιτών που κρατούνται «όμηροι» από τις δυνάμεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και τρόπους «ενίσχυσης» της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα.

Ωστόσο, ο Γιαίρ Λαπίντ δεν συζήτησε με τον Πρόεδρο Σίσι μόνον για το παλαιστινιακό και την οικονομική ανάπτυξη της καταρρακωμένης Λωρίδας Γάζας αλλά και την «απειλή του Ιράν» καθώς σήμερα στην Βιέννη επαναλήφθηκε νέος γύρος διαπραγμάτευσης μεταξύ διεθνών αξιωματούχων και Ιράν διάρκειας μόλις μίας ώρας με στόχο τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά το Ιράν οι Σίσι και Λαπίντ συζήτησαν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την «απειλή που συνιστά για την περιφερειακή ασφάλεια» η φερόμενη υποστήριξη της Τεχεράνης σε ένοπλες οργανώσεις στην περιοχή (π.χ. Χούθι της Υεμένης).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα