ΑΘΗΝΑ
00:05
|
22.05.2024
Πρόστιμο 1,128 δισ. ευρώ επέβαλε η Ιταλική Αρχή Ανταγωνισμού (AGCM) στην Amazon για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρόστιμο 1,128 δισεκατομμυρίων (δισ.) ευρώ επέβαλε η Ιταλική Αρχή Ανταγωνισμού (AGCM) στην Amazon την Πέμπτη (9/12) για παραβίαση του Άρθρου 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά.

Η AGCM ανακοίνωσε ότι η «Amazon προώθησε τη δική της υπηρεσία logistics -Fulfillment by Amazon (FBA)- μεταξύ των πωλητών στην ιστοσελίδα της.

Η Αρχή διαπίστωσε ότι η τεχνολογική εταιρεία-κολοσσός στο διαδικτυακό λιανεμπόριο κατάφερε να κάνει «τη χρήση της υπηρεσίας FBA πιο ορατή στο Amazon.it και να τη συνδέσει με καλύτερες προοπτικές πωλήσεων». 

Διαπίστωsε επίσης ότι η Amazon έδωσε πλεονέκτημα σε ορισμένους από τους χρήστες της σε σύγκριση με τρίτους πωλητές με βάση τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα παροχών της.

Η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε πως συνεργάστηκε στενά με την ιταλική αρχή ανταγωνισμού για την υπόθεση, λόγω των δύο δικών της εν εξελίξει ερευνών για επιχειρηματικές πρακτικές της Amazon. Η πρώτη ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 με στόχο να αξιολογήσει εάν η χρήση ευαίσθητων δεδομένων παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Η δεύτερη, από τα τέλη του 2020, για ενδεχόμενη εκμετάλλευση του μεγέθους, της επιρροής και των δεδομένων της ώστε να προωθηθούν καταχρηστικά τα δικά του προϊόντα εις βάρος ανταγωνιστών που χρησιμοποιούν εξίσου την πλατφόρμα της Amazon.  «Αυτή η έρευνα συμπληρώνει τη σημερινή απόφαση της ιταλικής αρχής ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει τη συμπεριφορά της Amazon στις ιταλικές αγορές logistics», ανέφερε σήμερα η Κομισιόν.

Ο έλεγχος των τεχνολογικών κολοσσών έχει ενταθεί μετά από σειρά σκανδάλων σχετικά με το απόρρητο και την παραπληροφόρηση, καθώς και καταγγελίες από επιχειρήσεις ότι κάνουν κατάχρηση της ισχύος τους στην αγορά. 

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Νοέμβρη του τρέχοντος έτους η Αντιμονοπωλιακή Αρχή της Ιταλίας επέβαλε πρόστιμα 225 εκατομμυρίων στους τεχνολογικούς κολοσσούς Amazon και Apple για φερόμενες πρακτικές που αντιτίθενται στον υγιή ανταγωνισμό της αγοράς, μέσα από την αθέμιτη συνεργασία των δύο εταιριών.

Πηγές: Euronews, AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Απειλεί να μην υπογράψει τα μνημόνια των Πρεσπών ο Μητσοτάκης

ΛΔ Κονγκό: Αμερικανοί μεταξύ των υπόπτων για απόπειρα πραξικοπήματος

Βόρεια Μακεδονία: Η πρόεδρος αφαίρεσε την ονομασία της χώρας από την επίσημη ιστοσελίδα

Διακήρυξη χωρών και εταιριών στη Σεούλ για την ασφάλεια Τεχνητής Νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα