ΑΘΗΝΑ
09:23
|
20.11.2024
Τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον 14 Αφγανοί πρόσφυγες έχουν αυτοκτονήσει στη χώρα, απελπισμένοι για την αναμονή προκειμένου να μετεγκατασταθούν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρόσφυγες στην Ινδονησία, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από τη μειονότητα Χαζάρα του Αφγανιστάν, διαμαρτύρονται για τον ατελείωτο χρόνο αναμονής για μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες.

Αρκετοί Αφγανοί πρόσφυγες έραψαν τα χείλη τους και ένας 22χρονος επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με απελπισμένους πρόσφυγες να προσπαθούν να αναδείξουν τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί στην Ινδονησία εδώ και χρόνια.

Τις τελευταίες εβδομάδες, δεκάδες από αυτούς διαμαρτύρονται έξω από την έδρα των υπηρεσιών του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση, ενώ την περασμένη εβδομάδα, 22χρονος, ο οποίος έφτασε στην Ινδονησία ως έφηβος, αυτοπυρπολήθηκε στο Μεντάν, στο μεγαλύτερο νησί της χώρας, τη Σουμάτρα και νοσηλεύεται με εγκαύματα τρίτου βαθμού.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, Αφγανοί πρόσφυγες στο Πεκαμπάρου, μια άλλη πόλη στη Σουμάτρα, έραψαν τα χείλη τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας σε έναν πρόχειρο καταυλισμό που είχαν στήσει μπροστά από την έδρα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, απαιτώντας την επιτάχυνση της διαδικασίας επανεγκατάστασής τους σε άλλες χώρες καθώς πολλοί από αυτούς τονίζουν ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας εδώ και δέκα χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον 14 Αφγανοί πρόσφυγες έχουν αυτοκτονήσει στη χώρα, ενώ άλλοι έξι αποπειράθηκαν να το πράξουν.

Περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες στην Ινδονησία, οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, προέρχονται από το Αφγανιστάν, αλλά παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και πρόσφυγες από τη Μιανμάρ, τη Σομαλία, το Ιράκ και το Σουδάν.

Πολλοί από τους πρόσφυγες έφτασαν στην Ινδονησία με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να περάσουν στην Αυστραλία με πλοίο. Η Αυστραλία, ωστόσο, από το 2014, στέλνει πίσω όσα σκάφη με πρόσφυγες φτάνουν στη χώρα. Έχει επίσης επενδύσει εκατομμύρια στον έλεγχο των συνόρων και έχει στείλει χιλιάδες ανθρώπους σε υπεράκτια κέντρα κράτησης στο Ναούρου και την Παπούα Νέα Γουινέα.

Η Ινδονησία δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, πράγμα που σημαίνει ότι οι αιτούντες άσυλο δεν αναγνωρίζονται επίσημα από την κυβέρνηση. Δεν τους επιτρέπεται να εργάζονται και δεν έχουν πρόσβαση σε δημόσια σχολεία ή νοσοκομεία, ενώ πολλοί κρατούνται σε κέντρα κράτησης μεταναστών.

Σε απάντηση στις διαμαρτυρίες και το περιστατικό αυτοπυρπόλησης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι «αναγνωρίζει την απογοήτευση που εκφράζουν οι πρόσφυγες», αλλά ότι «η επανεγκατάσταση μπορεί να προσφερθεί μόνο σε έναν πολύ περιορισμένο αριθμό ευάλωτων προσφύγων, δεδομένου του χαμηλού αριθμού διαθέσιμων θέσεων παγκοσμίως». Η υπηρεσία πρόσθεσε ότι 3.700 πρόσφυγες στην Ινδονησία είχαν παραπεμφθεί για επανεγκατάσταση σε άλλες χώρες τα τελευταία πέντε χρόνια και ότι 2.700 έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι από το Αφγανιστάν.

Να σημειωθεί ότι λιγότεροι από 23.000 πρόσφυγες επανεγκαταστάθηκαν παγκοσμίως το 2020, ενώ 1,44 εκατομμύρια παγκοσμίως έχουν επείγουσα ανάγκη επανεγκατάστασης, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Με πληροφορίες από TRT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή πήρε ο Νίκος Ρωμανός

Διοτίμα: Αντιμιλώντας στην anti-woke/anti-gender ατζέντα 

Ισόβια και κάθειρξη 15 ετών στους δολοφόνους της 41χρονης εγκύου που βρέθηκε μέσα σε μπαούλο

Όπλα και εκρηκτικές ύλες σε διαμέρισμα στο Παγκράτι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα